U narednim danima se očekuje veliki val vode koji ide iz Slovenije, preko Hrvatske

Vodostaji na vodnom području Save na svim vodotocima prve kategorije su u opadanju – kazao je Agenciji Fena Enes Alagić, savjetnik direktora za tehničke poslove u Agenciji za vodno područje rijeke Save.

Navodi da je u manjem porastu vodostaj na vodomjernoj stanici Karanovac na Spreči, ali je trenutni vodostaj ispod vodostaja kada se vrše bilo kakvo obavještavanje stanovništva ili civilne zaštite.

Alagić dodaje da se situacija u Unsko-sanskom kantonu i dalje smiruje, što znači da rapidno padaju vodostaji na Uni, Sani i Sanici.

“Ono što nas očekuje u narednim danima jeste val velike vode koji ide iz Slovenije, preko Hrvatske s jedne strane, s druge strane Kupa i Korana čiji val se danas očekuje na Savi, zatim, Una čiji veliki val se očekuje danas na Savi, treba na neki način da dođu i do dijela Save koji kontroliše Agencija za vodno područje rijeke Save” – kazao je Alagić.

Već od petka pravni subjekti koji vrše natrpavanje nasipa, odnosno vodnih objekata za odbranu od poplava ili za zaštitu od voda su u pripravnosti. Vrše se punjenje vreća, nadziru se sve dionice i Agencija za vodno područje rijeke Save će, naglašava Alagić, potpuno spremno dočekati taj vodni val.

On je mišljenja da će se “vodni val sigurno rasplinuti dok dođe do našeg područja”, odnosno područja koje je pod ingerencijom Agencije za vodno područje rijeke Save.

“Vjerujem da će biti nadmašena redovna kota odbrane od poplava i tokom današnjeg dana vjerovatno će se izdati i rješenje o donošenju redovne odbrane od poplava” – kazao je Alagić.

Naglasio je da se narednih dana očekuje stabilizacija vremena.

Očekuju se samo lokalni pljuskovi koji, kaže Alagić, ne bi trebali da dižu vodostaje prve kategorije.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*