ICMP: Institutu za nestale osobe BiH upućeni novi izvještaji o DNK podudaranju

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) dostavila je Institutu za nestale osobe BiH 13 novih izvještaja o podudaranju DNK, čija je obrada izvršena u ICMP-ovom novom laboratorijskom sistemu u Hagu.

Nova laboratorija ICMP nastavila je omogućavati pristup DNK testiranju i utvrđivanju podudarnosti bioloških uzoraka organima BiH, bez ikakvih troškova, kao što to radi od 2001. godine.

“Nema nikakve promjene u pogledu pomoći koju ICMP pruža BiH od trenutka kada je ICMP preselio svoje sjedište u Hag”, saopšteno je iz ICMP-a.

U BiH je od 30.000 nestalih osoba u 1995. godini, pronađeno 23.000, a ICMP namjerava pomoći i u pronalasku preostalih 12.000 ljudi.

U ICMP-ovim objektima u BiH će se nastaviti sa prikupljanjem uzoraka iz regije, te pružanjem pomoći na lokacijama i u mrtvačnicama, kao i s drugim vidovima tehničke pomoći.

Rukovodilac ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan Metju Holidej (Matthew Hollidaye) izrazio je nadu da će Tehnički sporazum o saradnju između ICMP-a i INO BiH biti uskoro potpisan.

On je dodao da se nada da će BiH izvršiti izmjene Sporazuma o preuzimanju uloge suosnivača Instituta za nestale osobe BiH, na način da Savjet ministara preuzme punu odgovornost za Institut za nestale osobe, saopšteno je iz ICMP-a.

ICMP nastavlja pružati ključnu pomoć zemljama zapadnog Balkana koje su pogođene sukobima u 1990-im u traganju za nestalim osobama putem Programa za zapadni Balkan sa sjedištem u Sarajevu.

Novi laboratorijski sistem ICMP-a uključuje sekvenciranje sljedeće generacije (Next Generation Sequencing), tehniku od koje se očekuje da će donijeti ekponencijalni rast mogućnosti identifikacije na osnovu DNK.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*