Vodostaj Save u blagom porsatu, dok Une, Unca, Sane i Sanice u opadanju

Prema podacima sa vodomjernih stanica automatskog hidrološkog monitoring sistema Agencije za vodno područje rijeke Save, Sarajevo vodostaj na rijeci Savi u posljednja 24 sata, na dijelovima pod ingerencijom AVP Sava, su u blagom porastu, svega 0,5 cm po satu, može se reći i stagnaciji.

Vodostaji rijeke Une, Unca, Sane i Sanice su u posljednjih 24 sata sa trendom opadanja i to oko 1,5 cm po satu.

Vodostaji na drugim pritokama rijeke Save su također u blagom opadanju izuzev na rijeci Spreči gdje se na HS Karanovac bilježi porast vodostaja OKO 1,5 cm po satu u posljednjih 24 sata.

Federalni hidrometeorološki zavod Sarajevo za naredna dva dana najavljuju povremeno oblačno vrijeme sa slabom kišom. Takvi vremenski uslovi ne bi trebalo izazvati neke veće promjene vodostaja na slivu rijeke Save, ali se u narednom periodu očekuje vodni val rijekom Savom iz Republike Hrvatske.

Također, postoji mogućnost porasta vodostaja i usljed najavljenih manjih količina padavina s obzirom da je zasićenost zemljišta vodom značajna.

U očekivanju vodnog vala koji je u proteklim danima prouzrokovao mnogo nevolja u gornjim dijelovima sliva rijeke Save, u Sloveniji i Hrvatskoj, kao i velikih voda koje pristižu u rijeku Savu njenim pritokama Kupom i Unom Agencija za vodno područje rijeke Save Sarajevo provodi preventivne mjere u Posavini prema obavezama iz Federalnog operativnog plana odbrane od poplava (FOP), vezane za mogućnost pojave poplavnih voda.

Pravne osobe angažovane na radovima redovnog održavanja vodoprivrednih objekata u vlasništvu Federacije BiH na poplavnim područjima u Posavini i poslovima odbrane od poplava su već stavljena u stanje pune operativnosti.

Vrši se punjenje određene količine vreća sa pijeskom za interventna djelovanja, pojačan je nadzor na svim vodnim objektima na ovom području.

Crpne stanice su u povremenom pogonu u cilju prepumpavanja zaobalnih voda u rijeku Savu.

Prema stanju na terenu u narednim danima je moguće donošenje rješenja o proglašenju početka redovne odbrane od poplava na poplavnim područjima u Posavini.

U Informacionom centru AVP Sava intenzivno se obavljaju aktivnosti na praćenju promjene vodostaja na vodotocima i kategorije koji su u nadležnosti Agencije.

Prema prikupljenim podacima sa vodomjernih stanica automatskog hidrološkog monitoring sistema Agencije za vodno područje rijeke Save, u posljednjih šest sati, bilježi se porast vodostaja.

Vodotok Save u Slavonskom Brodu iznosi 704 cm, a u Slavonskom Šamcu 524 cm.

Vodotok Une u Kraljama 407 cm, a u Bosanskoj Krupi 213 cm.

Vodotok Sane u Sanskom Mostu 262 cm. Vodotok Vrbasa u Donjem Vakufu 78 cm. Vodotok Bosne u Maglaju 147 cm. Vodotok Spreče u Karanovcu 294 cm. Vodotok Usore u Kaloševićima 85 cm, Vodotok Tinje u Srebreniku 97 cm. Vodotok Drine u Goraždu 64 cm, saopćeno je iz Odjeljenja za informacioni sistem voda.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*