Washington će izdvojiti dodatnih 88 miliona dolara za borbu protiv virusa ebole

Američki Kongres bi trebalo da odobri ove sedmice deblokiranje dodatnih 88 miliona dolara (68 miliona eura) za borbu protiv virusa ebole u zapadnoj Africi, što će biti 250 miliona dolara doprinosa Sjedinjenih Američkih Država.

Američki predsjednik Barack Obama, koji je napravio ovaj zahtjev Kongresu, trebalo bi da precizira svoj akcioni plan u utorak u toku posjete Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u Atlanti, rekli su u ponedjeljak američki zvaničnici.

– Za ebolu će biti dodatnih sredstava. Tražena sredstva će biti deblokirana – izjavio je prošle sedmice Hal Rogers, predsjednik Komisije koja vrši superviziju savezne potrošnje u predstavničkom domu.

Tačan datum nije još definitivno utvrđen.

Ova sredstva će biti posvećena istraživanjima tretmana i vakcina, ali i slanja ljekara, stručnjaka i medicinskog materijala u zemlje pogođene virusom, precizirano je iz istih izvora.

– Dali smo puno sredstava, ali to nije dovoljno – precizirala je u Wall Street Lournalu savjetnica predsjednika Obame za borbu protiv terorizma Lisa Monaco.

Predsjednik je, kako je kazala, napravio ambiciozniju strategiju, a detalje će dati u utorak.

Američki predsjednik je izjavio prije sedam dana da će Sjedinjene Američke Države poslati i vojna sredstva, od kojih su jedinice za uspostavljanja karantina, da bi se pomoglo pogođenim zemljama u borbi protiv virusa.

Od ove godine, Pentagon nije dao nijedan toliki projekt, osim poljske bolnice kapaciteta 25 kreveta koji treba biti upućen u Liberiju.

Obama planira tražiti finansijska sredstva i nabavku opreme i medicinskog osoblja na samitu šefova država u Ujedinjenim nacijama sljedeće sedmice, da bi se napravio plan pojačane međunarodne borbe.

Virus, protiv kojeg ne postoji nikakav tretman ni vakcina, je uzrokovao smrt 2.400 osoba, prema posljednjem bilansu Svjetske zdravstvene organizacije. On je pogodio posebno Gvineju, Liberiju i Siera Leone.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*