Povlačenje i opoziv dodatka ishrani ˝Testo range˝

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine obavještava potrošače o povlačenju i opozivu s tržišta Bosne i Hercegovine proizvoda “Testo Range, lot broj: LO40341300913”, koji se koristi kao dodatak ishrani.

Razlog povlačenja je utvrđeno prisustvo nedozvoljene supstance tetrahidrocanabiol (THC). Proizvod je distribuiran u Bosnu i Hercegovinu preko firme ”SC Pro Nutrition” registrirane u Engleskoj putem direktne prodaje, i to vjerojatno on-line prodajom.
Agencija je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF EC) danas obaviještena da je službenim kontrolama provedenim u Republici Češkoj i Rumunjskoj utvrđeno da navedeni proizvod sadrži THC, te kao takav predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje.

Službenim kontrolama u zemljama EU također je utvrđeno da navedenu supstancu sadrže još neki dodaci ishrani za koje dosad nije utvrđena distribucija u Bosnu i Hercegovinu.

Svi proizvodi sadrže sirovinu Tribulus terrestris extract uvezenu iz Kine, a od istih je firma Pro Nutrition Impex S.R.L. Tomis No. 1 Dej, Cluj, Rumunjska, proizvela sljedeće proizvode: Tribulus, lot no. LO 401008.11.13 s jedinim sastojkom ekstraktom Tribulus terrestris, ZMA Tribulus, lot broj: LO 461027.09.13, s rokom upotrebe 26/09/2015 i lot no. LO 461007.10.13, s rokom upotrebe: 06/10/2015 – sadrži i drugi sastojak osim Tribulus ekstrakta, te Speed, lot broj: LO 6698141213.

Proizvodi koji sadrže THC su, prema dostupnim informacijama, također distribuirani na tržište Hrvatske, Srbije, Rumunjske, Bugarske, Češke, Mađarske, Ukrajine i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Agencija je o svemu obavijestila nadležne inspekcijske organe Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH, te zatražila hitnu provjeru eventualnog prisustva navedenih proizvoda na tržištu Bosne i Hercegovine, kao i povratno informiranje Agencije o rezultatima inspekcijske kontrole. O svim poduzetim mjerama i rezultatima inspekcijske kontrole Agencija će informirati potrošače nakon zaprimanja povratne informacije od strane nadležnih inspekcijskih organa, priopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.