Sorensen: Cijena neprovođenja reformi je ta da mladi neće imati budućnost u svojoj zemlji

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Peter Sorensen, sastao se danas u Sarajevu sa Thomasom Lubeckom, novoimenovanim direktorom Međunarodne korporacije za finansije za zemlje Zapadnog Balkana.

Oni su razmijenili mišljenja o ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Ambasador Sorensen je rekao da Sporazum za rast i zapošljavanje, koji je nedavno predstavljen javnosti u BiH, daje mapu puta za realizaciju ozbiljnih ekonomskih reformi koje su potrebne u zemlji.

– Mjere šest prioritetnih reformi trebaju implementirati vlade nakon opštih izborima u oktobru 2014. godine. Međunarodne finansijske institucije i Evropska unija su podržali ove mjere i u potpunosti su posvećeni da pomognu njihovo provođenje i osiguraju finansijsku pomoć kojom bi ublažili njihove kratkoročne efekte. Reforme funkcionišu i daju rezultate. Cijena neprovođenja reformi je ta da mladi ljudi neće imati budućnost u svojoj zemlji – zaključio je ambasador Sorensen.

Također, Sorensen je pohvalio napore lokalnog tima Međunarodne finanskijske korporacije u pomaganju razvijanja mjera Sporazuma za poboljšanje poslovne klime i jačanje preduzeća u BiH, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*