Top sa Kicelja večeras će označiti nastupanje mubarek mjeseca ramazana

 

Muslimani Bosne i Hercegovine i širom svijeta večeras će nakon jacije-namaza klanjati prvi teravih-namaz, a sutra će zapostiti prvi dan posta.

Post je treći temelj islama, naređen 2. godine po Hidžri (624.). Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ramazan ove 2018./1439. hidžretske godine ima 29 dana i završava 15. juna, kada nastupa Ramazanski bajram.

 

Ovo je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Ovo je prilika za činjenje dobrih djela. Osim što ima duhovnu, taj mjesec ima i socijalnu dimenziju. To je vrijeme samilosti, poticanje na činjenje dobrih djela, humanosti, vrijeme kada se zekatom i sadekatu-l-fitrom pomaže onima koji su u potrebi, čime se smanjuje siromaštvo, jačaju veze u zajednici i društvu.

Post započinje u ranu zoru, imsak, te traje sve do zalaska sunca. Prekida se iftarom, koji je posebna radost za postača. Božiji poslanik Muhammed a.s. je rekao da “ko priredi postaču iftar, nahrani ga i napoji, imat će istu nagradu kao i on (postač), a postaču neće biti umanjena njegova nagrada”.

 

U Tuzli će večeras top sa lokacije Kicelj večeras označiti nastupanje mubarek mjeseca ramazana.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*