Vlada FBiH utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u organima vlasti FBiH

Vlada Federacije BiH na današnjoj je sjednici u Mostaru utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u organima vlasti Federacije BiH.

Kako je priopćeno iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH, ovo je učinjeno kako bi ovaj federalni propis bio usklađen sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine kojim je osnovana Komisija za odlučivanje o sukobu interesa i koja će o ovim pitanjima odlučivati umjesto Središnje izborne komisije BiH.

Sankcije koje Komisija može izreći izabranom dužnosniku, nositelju izvršne funkcije ili savjetniku su obustava isplate dijela neto mjesečne plaće, prijedlog za razrješenje s dužnosti i poziv za podnošenje ostavke. Među sankcijama je, ovisno o težini i posljedicama povrede Zakona, i obustava isplate od 30 posto do 50 posto neto mjesečne plaće.

Ova sankcija ne može trajati duže od 12 mjeseci, a iznos obuhvaćen obustavom ne smije prelaziti jednu polovicu neto mjesečne plaće. Izuzetno, može trajati duže od 12 mjeseci sve do razrješenja s dužnosti, odnosno podnošenja ostavke ili otklanjanja razloga koji su doveli do sukoba interesa.

Izabrani dužnosnik, nositelj izvršne funkcije ili savjetnik obavezan je vratiti poklon ili novac koji je ekvivalentan vrijednosti poklona i dobit ostvarenu od naknada za obavljanje javne funkcije zbog koje je bio u sukobu interesa, o čemu Komisija donosi zaključak.

Ako je primjereno vrsti povrede, Komisija može tijekom postupka naložiti izabranom dužnosniku, nositelju izvršne funkcije ili savjetniku da otkloni uzroke postojanja sukoba interesa u određenom roku. Ako on to učini, Komisija može obustaviti postupak ili ga dovršiti i ispunjenje naloga uzeti u obzir prigodom izricanja sankcije, stoji u priopćenju.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*