Njemačka kompanija zainteresovana za otvaranje fabrike kreča u TK

Vlada Tuzlanskog kantona spremna je brzo i adekvatno odgovoriti zahtjevima stranih investitora, posebno ukoliko se radi o društveno odgovornim kompanijama, istaknuto je na danas održanom sastanku premijera Tuzlanskog kantona Bahrije Umihanića s predstavnicima firme “Oetelshofen kalk” iz Njemačke, potencijalnim investitorom na području TK-a.

Njemačka firma je zainteresiran da, kao strateški partner domaćoj firmi “Geoinženjering”, na području Tuzlanskog kantona otvori fabriku kreča.

Umihanić je rekao da je Vlada TK-a maksimalno na usluzi svim investitorima, posebno onima koji imaju dogoročne planove i otvaraju nova radna mjesta za građane tog kantona.

– U narednom periodu očekujemo da investitor i domaća kompanija dostave Vladi zvanično pismo namjere na osnovu kojeg ćemo programirati naše aktivnosti, a sve radi što efikasnijeg postupanja i rješavanja Vlade u zakonom predviđenim procedurama – dodao je Umihanić.

U prvoj fazi investicija planirano je otvaranje proizvodnje kamenih agregata, a u perspektivi je izgradnja fabrike kreča.

Kompanija “Oetelshofen kalk” je porodična firma sa 114 godina dugom tradicijom u proizvodnji kreča u Njemačkoj.

U ime Vlade TK-a, osim premijera Umihanića, današnjem sastanku su prisustvovali ministar industrije, energetike i rudartstva Mulaga Fejzić s pomoćnikom Bahirom Imamovićem, pomoćnik Ministra finansija Bahrija Jusupović, te predsjednik i zamjenik predsjednika Komisije za koncesije Nihad Sinanović i Zvokno Lugonjić, dok su u ime investitora

na sastanku bili dikrektori Jorg H. Iseke i Moritz Iseke, te Dr. Joachim Schmidt – Hermesdorf, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK-a.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*