Erdogan posjetu BIH počeo sastankom s Izetbegovićem

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan doputovao je u radnu posjetu Bosni i Hercegovini u okviru koje će se susresti s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.
U ovim trenucima predsjednik Turske je u zgradi Predsjedništva BIH na sastanku s Izetbegovićem.

Nakon toga susreta planiran je sаstаnаk dеlеgаciја BiH i Turske, a potom će se Izetbegović i Erdoan obratiti medijima, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

Planom posjete turskog predsjednika BiH predviđeno je polaganje cvijeća na šehidskom mezarju Kovači, kao i šetnja starim dijelom Sarajeva od Sebilja u pravcu Gazi Husrev-begove džamije, gdje će Izetbegović i Erdoan klanjati akšam-namaz.

Izetbegović je uoči dolaska turskog predsjednika kazao da će Erdoan iskoristiti priliku da uputi i predizborne poruke, ali da to nije ništa neobično te je dodao da BiH s Turskom nije nikada imala nikakav poseban problem kao nijedna druga zemlja u regionu.

Tokom boravka u Sarajevu Erdoanu će biti uručen počasni doktorat na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, a planiran je i skup u sarajevskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” Zetra, gdje će biti upriličen 6. kongres Unije evropskih turskih demokrata (UETD).

Erdogana je na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu dočekao predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

U posjetu BiH doputovala je i supruga turskog predsjednika Emine Erdogan, zamjenik premijera Republike Turske Hakan Cavusoglu, ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, ministar ekonomije Nihat Zeybekci, ministar sporta i omladine Republike Turske Osman Askin Bak, ministar kulture i turizma Numan Kurtulmus, ministar saobraćaja, pomorstva i komunikacija Ahmet Arslan i predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske (Diyanet) Ali Erbas.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*