Eko zeleni obilježili Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača

Press konferencijom ˝Eko zeleni˝ su danas tradicionalno obilježili Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača. Ovaj dan se obilježava širom svijeta kako bi se istakao značaj očuvanja ozonskog omotača.

Montrealski sporazum potpisan je 1987. godine a predviđa konkretne aktivnosti koje zemlje potpisnice moraju ispuniti kako bi se zaštitio ozonski omotač. Muhamed Omerović, predsjednik Ekološkog saveza Eko zeleni TK, je podsjetio da je i Bosna i Hercegovina potpisala Montrealski sporazum, ali da nadležne institucije ne implementiraju u dovoljnoj mjeri zakone koji se tiču zaštite okoliša.

Istaknuto je i to da je u zadnjih 20 godina došlo do značajnih klimatskih promjena na planeti, što je posljedica djelovanja čovjeka. U velikoj mjeri oštećen je i šumski fond što utiče na život svih živih bića.

Potrebno je koristiti nove tehnologije koje su energetski učinkovitije kako bi se postigla dobrobit za ozonski omotač te spriječio negativan uticaj na klimu. Također, važno je i pošumljavanje kako bi se očuvao i proširio postojeći šumski fond.

Eko zeleni su poručili da je u našoj zemlji potrebno hitno poduzeti određene mjere kako bi se spriječio negativan uticaj na prirodu i očuvanje života na zemlji.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*