U promet puštena dionica autoceste koja BiH spaja sa EU

Završeni su prvi kilometri koridora 5c na jugu naše zemlje. U promet je puštena dionica autoceste od petlje Međugorje do graničnog prijelaza Bijača, koja Bosnu i Hercegovinu spaja sa EU-om.

Od ove srijede će putovanje Hercegovinom trajati dvostruko kraće. Most Studenčica je jedna od najsuvremenijih građevina u državi preko koje će bh. građani ulaziti u Hrvatsku. Istovremeno, i najzahtjevniji projekt dovršen zahvaljujući konzorciju domaćih tvrtki. Most Studenčica na južnom djelu koridora Vc u Ljubuškom – most je koji našu zemlju povezuje s Europskom unijom.

“Posebnost dionice Zvirovići – Kravice je u tome što prolazi prilično zahtjevnim terenom i na toj poddionici imamo dva mosta, vijadukt i tunel. Dionica Kravice – Bijača prolazi jednostavnijim terenom i nije bilo posebno zahtjevnih objekata”, objašnjava Antonio Križanac, voditelj Projekta na dionici Zvirovići – Bijača.

Dionica Zvirovići – Bijača, dužine deset kilometara, direktno se priključuje mreži međunarodnih cestovnih pravaca prema Jadranu i Zagrebu. U praksi, to znači da će putnici iz Međugorja do Splita putovati samo sat vremena. Ensad Karić, direktor JP Autoceste FBiH, istakao je je od Međugorja do Splita sada ukupno 120 km te da se cestarina trenutno neće naplaćivati. Prometna povezanost sa Hrvatskom će doprinijeti bržem gospodarskom i turističkom razvoju Hercegovine, smatraju stručnjaci.

Radovi su započeti prije dvije godine. U izgradnju je uloženo 62 milijuna eura, što je 7 milijuna manje od planiranog iznosa. Ušteđena sredstva će se preusmjeriti na nastavak izgradnje koridora prema Mostaru. Sa ovih deset kilometara, Bosna i Hercegovina ima ukupno 72 kilometra završene autoceste.

(Federalna.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*