Zatražen pritvor za Srećka Boškovića osumnjičenog za ratni zločin na području Zvornika

Tužilaštvo BiH zatražilo je određivanje pritvora Srećku Boškoviću, koji je uhapšen zbog sumnje da je počinio zločin protiv civilnog stanovništva na području Zvornika. Odbrana je umjesto pritvora predložila mjere zabrane.

– Postoji osnovana sumnja, koja proizilazi iz izjava SB-1 i SB-2, koji su vidjeli krivično djelo osumnjičenog – kazao je tužilac Predrag Tomić i dodao da je riječ o ubistvu dječaka N.N. počinjenom na brani kod Petkovaca u julu 1995. godine.

On je istakao da osumnjičeni živi i radi u Srbiji, te da se rijetko pojavljuje u Zvorniku, gdje je u više navrata tražen.

– Istraga je još u toku, te je potrebno i da se zaštite svjedoci od eventualnog uticaja – istakao je Tomić.

Odbrana osumnjičenog se protivila određivanju pritvora, predloživši određivanje mjera zabrane kontaktiranja s eventualnim saučesnicima i svjedocima, te oduzimanje putne isprave.

– Također smatramo da ne postoji osnovana sumnja jer Tužilaštvo nije čak navelo ni ime ubijenog dječaka, kao niti određen datum. Moj branjenik nije bio pripadnik nijedne vojne formacije, što potvrđuje i Tužilaštvo. Stoga treba uvidjeti da li je ovdje riječ o ratnom zločinu ili ubistvu – naveo je branilac Petko Pavlović.

On je također kazao da nije tačna informacija da osumnjičeni Bošković živi u Srbiji i da se odmah odazvao na poziv Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Pavlović je istakao kako mu Tužilaštvo BiH još uvijek nije ustupilo nijedan dokaz.

Tužilac Tomić je dodao da, ukoliko se Sud ipak odluči za mjere zabrane, predlaže oduzimanje putnih isprava, te zabranu kontaktiranja s pojedinim licima, a posebno s Ostojom Stanišićem i Markom Miloševićem.

Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću se pred Sudom BiH sudi za učešće u zločinu počinjenom na brani kod Petkovaca, gdje je pogubljeno oko 1.000 zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka iz Srebrenice.

Sud će odluku o pritvoru donijeti u toku dana, javlja BIRN- Justice Report.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*