Snage koje podržava Iran povlače se iz južne Sirije

Snage koje podržava Iran u utorak su se povukle iz nekih područja u južnoj Siriji, objavili su dobro informisani izvori.

Libanska milicija Hezbollah djelimično se povukla iz naselja u provinciji Daraa, gradova Etman i Khirbet Ghazaleh, te sa obližnjeg autoputa koji povezuje glavni sirijski grad Damask sa jordanskom prijestonicom Amman, kazali su izvori koji su govorili pod uslovom anonimnosti.

Tokom posljednja tri dana, tri grupe milicije napustile su područje, a posljednje povlačenje dogodilo se u utorak. Pripadnici milicija bili su naoružani mitraljezima i raketnim bacačima. Povlačenje se odvijalo nakon intenzivnih izviđačkih letova u regiji.

Snage koje se povlače zauzele su autoput koji vodi do grada Al-Sanamin u Daraai. Okupljaju se u sjedištu devete divizije i kasarnama oko grada, odakle će biti premještene u provincije na dalekom sjeveru i u Damask, izvještava dopisnik AA.

U oblasti koje su milicije napustile stigle su snage koje podržavaju režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Brojne strane milicije, koje podržava iranska Revolucionarna garda, kao što su Hezbollah, Divizija Fatemiyoun i Sila Quds raspoređene su na velikom broju lokacija u provincijama Daraa i Quneitra na jugu Sirije.

U posljednje vrijeme izraelski borbeni avioni i artiljerija više puta su gađali nekoliko iranskih položaja i baza u Siriji, posebno u južnom dijelu zemlje.

Iran je jedan od najvažnijih saveznika režima sirijskog predsjednika Assada u sirijskom ratu koji traje od marta 2011. godine.

O kada su režimske snage u proljeće 2011. godine neočekivanom žestinom pokušale ugušiti prodemokratske proteste opozicije, Sirija se nalazi u krvavom građanskom ratu. Od tada je stotine hiljada ljudi poginulo, dok su milioni raseljeni.

(AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*