U Bosni i Hercegovini se traga za oko 7.000 nestalih osoba

U Bosni i Hercegovini se traga za oko 7.000 nestalih osoba, čiji je pronalazak i identifikacija važan segment u procesuiranju predmeta ratnih zločina, u smislu dokaznih materijala. Ovaj proces mora biti ubrzan najviše zbog porodica nestalih, koje duže od 23 godine tragaju za najbližim srodnicima, rečeno je na sastanku zvaničnika Tužilaštva i institucija Bosne i Hercegovine sa glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Seržom Bramercom (Serge Brammertz).

Razgovarano je o temama u vezi procesa ekshumacije, traženja te identifikacije nestalih osoba.

Sa Bramercom su razgovarali vršiteljica dužnosti glavnog tužioca Bosne i Hercegovine Gordana Tadić i zvaničnici Posebnog odjeljenja za ratne zločine, direktor Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) Perica Stanić, zvaničnici Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, te predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) i Crvenog krsta, saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Bramerc je rekao da institucije Bosne i Hercegovine trebaju nastaviti intenzivan rad na ovim aktivnostima, a MMKS i međunarodna zajednica će pružiti podršku u tom procesu.

Informacije o masovnim grobnicama
Bosna i Hercegovina je pronašla i identificirala oko 80 posto nestalih osoba nakon proteklog rata, što je značajan doseg u ovom procesu. Ipak, još uvijek se traga za oko 7.000 osoba, što je 2,5 puta više nego što je to slučaj u zemljama u regionu.

Kao ključni problem u nastavku aktivnosti na traženju nestalih naveden je nedostatak kvalitetnih informacija o lokacijama masovnih i pojedinačnih masovnih grobnica.

U narednom periodu, kako je rečeno na sastanku, treba raditi na pozivanju svih osoba koje imaju informacije o masovnim ili pojedinačnim grobnicama da te informacije dostave institucijama koje tragaju za nestalima.

Također, potrebno je da u Bosni i Hercegovini postoji jasna i kontinuirana politička podrška procesu traženja nestalih osoba, kao i podrška i povjerenje porodica žrtava u institucije koje rade ovaj posao, saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, SIPA, Institut za nestale osobe, kao i druge institucije koje su uključene u ovaj proces, rečeno je na sastanku, provode kontinuirane aktivnosti na traganju za informacijama o mogućim lokacijama masovnih i pojedinačnih grobnica, te koordiniranju svih aktivnosti neophodnih da se bez zastoja provedu procesi ekshumacija.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*