PDPFBiH od Vlade traži upućivanje zakona o pravima boraca u hitnu proceduru

Poslanici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu usvojili su večeras zaključke koje je pripremila radna grupa, nakon što su okončali raspravu o aktuelnom stanju i problematici boračke populacije.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH zahtijeva od resornog ministarstva i Vlade FBiH da dostavi Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica u hitnu parlamentarnu proceduru i to najkasnije u roku od 30 dana, uz obavezu da se u prijedlog zakona ugradi pitanje objave Jedinstvenog registra boraca i boračkog dodatka.

Predstavnički dom se, takođe, obavezuje da najkasnije u roku od 30 dana razmatra Prijedlog zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja, s tim da se u isti ugradi pitanje broja i finansiranja boračkih udruženja.

Tok rasprave današnje sjednice

“Vlada je uprkos svemu dala doprinos u zbrinjavanju boračke populacije. Ovo je problematika koju nikada nismo zapostavili ni ignorisali. Ponekad smo imali isključive zahtjeve, pa nismo imali većinu, a zatim su se i pregovarački timovi često mijenjali. Na prošlom sastanku zadovoljstvo mi je da sam upoznao drugačiju ekipu koja je imala dobre zahtjeve. Pitanje je da li se željelo postići rješenje ili problematizirati stanje u navedenoj oblasti”, kazao je predsjednik Kluba HDZ-HNS-a Jozo Bagarić.

Dodao je da je za poboljšanje stanja boračke populacije potrebno vrijeme i zamolio resornog ministra Salku Bukvarevića da borački registar bude otvoreniji i dostupniji.

“Kada ste već učinili toliki trud mislim da bi to bilo zavodoljavajuće. Takođe, u pogledu naknada za udruženja branilaca mislim da je iznos prilično skroman”, rekao je Bagarić.

Poslanik SDP-a Zukan Helez predložio je da država finansira udruženja u iznosu od 20 posto od članarine koju prikupe, jer će u tom slučaju mnoga udruženja sama odlučiti da prestanu raditi.

Smatra da u zakonu o udruženjima od posebnog društvenog značaja ne treba praviti diskriminaciju odnosno nekome zabranjivati rad.

Poslanik Demokratske fronte Almir Zulić naveo je da je transfer za invalidnine svake godine sve manji podsjećajući da je najčešće iznosio više od 300 miliona BAM.

“Prethodne tri godine donosila se ista visina osnovice i koeficijenta, a tek sada u aprilu koeficijent se povećava samo za 1,5 posto i iznos primanja za isti procenat. Recimo, RVI 50 posto imalo je primanje 108,86 KM, a sada 110,49. Supruga invalida imala je 360,06, a sada 365,47 BAM. Ovo povećanje je poniženje boračke populacije”, izjavio je Zulić, te sugerisao da se posebnim zakonom propiše da se iznos invalidnina ne može smanjivati.

“Ima puno pripadnika koji će biti u boračkom registru, a da im to ne pripada. Do kraja rata bilo ih je 300.000, a sada 500.000”, konstatovala je poslanica SBB-a BiH Anela Šestić – Begović.

Ukoliko bude nedostajalo sredstava za rješavanje navedenih boračkih problema poslanik BPS-a Jusuf Bubica predložio je da se iznos namiri iz poslaničkih paušala.

“Ova vlast mora pokazati senzibilitet za pripadnike boračke populacije u skladu s mogućnostima”, naglasio je na kraju rasprave predsjednik Kluba SDA Ismet Osmanović.

Demobilisani borci: Imamo branioce koji su to postali godinu dana nakon Dejtona

Jedan od predstavnika ratnih veterana, Drago Grbavac, kazao je tokom rasprave kako poslanici raspravljaju već tri sata, a nisu se makli sa mrtve tačke.

“Ovi odbori su kupovanje vremena. Bukvarević svoj monolog ponavlja kao pokvarena ploča. Ne slažemo se sa njegovim registrom, ne može sada biti više boraca nego 1994. godine. Ako mislite da je dobro ovo što predlažete, izađite ljudima ispred i recite”, rekao je Grbavac, obraćajući se federalnom ministru za pitanja boraca, dodajući da je problem, očito, registar i da su borci dirnuli gdje nisu trebali.

“Ovo možete riješiti i ova rasprava treba ići u smjeru da se prvo riješe ove tri tačke”, kazao je Grbavac.

Njegov kolega Mirsad Siočić smatra da je odnos prema ratnim veteranima krajnje bezobrazan i da se parlamentarcima poturaju mnoge stvari.

“Zakona o demobilisanim borcima nema osam godina. Registar jeste prezentovan u Tuzli, ali samo odabranim i pozvanim. Zato nema žalbi i pritužbi”, poručio je Siočić.

Rekao je da je i sam uputio zahtjev da vidi svoje podatke, ali mu je odgovoreno da mu se ne može udovoljiti.

“Registar treba radi nas, da znamo ko je šta bio. Mi godinu dana poslije Dejtona imamo branioce”, kazao je Siočić, naglasivši da treba biti definisan pojam branioca.

Bukvarević: Ukoliko Parlament usvoji zahtjeve boraca, potrebno još 300 miliona BAM

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbramebno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević predstavio je Informaciju o aktivnostima Ministarstva na poboljšanju položaja boračkih katerogija za period od 1. aprila 2015. do 30. aprila 2018. godine.

Kad je riječ o uspostavi registra boraca, rekao je da takav registar postoji za svaku opštinu, a da su također dostavljeni registri za Tuzlanski, Zeničko-dobojski i Unsko-sanski kanton, dok su u fazi izrade za Sarajevski, Hercegovačko-neretvanski i druge kantone.

Što se tiče borčkog zahtjeva za prestanak finansiranja svih, izuzetno brojnih boračkih udruženja, on tvrdi da je takva odluka donesena još u augustu prošle godine na nivou Federacije, ali i da su opštine te kantoni nastavili finansiranje predvidjevši i u aktuelnoj budžetskoj godini novac za te namjene.

O zahtjevu demobiliziranih branilaca za uvođenje boračkog dodatka u Federaciji kazao je da bi taj dodatak, bude li nazvan tako, postao obaveza prema svim borcima.
Bukvarević je naveo da je predviđeno osnovno osiguranje za borce u stanju potrebe i da za svaki drugi zahtjev treba izdvojiti dodatni novac.

“Međutim, ako Parlament donese odluku da za borce treba izdvojiti i dodatnih 300 miliona BAM, nemam ništa protiv, ali onda treba naći način za realizaciju takve obaveze”, dodao je.

Zahtjev opozicije nije prihvaćen

Na dnevnom redu sjednice samo je jedna tačka dnevnog reda – “Stanje i aktuelna problematika u oblasti boračko-invalidske zaštite”. Zahtjevi demobilisanih boraca nisu uvršteni kao posebne tačke, već se kolegij usaglasio da im se posveti posebna pažnja.

Na početku zasjedanja poslanici Demokratske fronte (DF) i Socijaldemokratske partije BiH (SDP) zatražili su da se tri zahtjeva boraca (uspostava javnog registra, ukidanje finansiranja mnogobrojnih boračkih udruženja, te borački dodatak za veterane koji nisu zbrinuti aktuelnim zakonima) posebno definišu, sa jasnim ciljevima i rokovima.

Opozicija smatra da je to isuviše uopštena formulacija, “kao da raspravljamo o uzgoju maslina u Grčkoj”, kako je izjavio poslanik DF-a Mahir Mešalić. Predsjedavajući Doma Edin Mušić odgovorio je da informacija resornog federalnog ministarstva, pripremljena kao inicijalni materijal za raspravu, sadrži i pitanja formirana na osnovu tih zahtjeva, kao i prijedlog eventualnih rješenja.

Sjednici prisustvuje i grupa od šest predstavnika boraca koji protestuju ispred zgrade parlamenta.

Predložena su četiri zaključka koja će biti predložena na usvajanje. Pitanje je koliko će bivši borci biti zadovoljni ovim zaključcima koje prenosimo u cjelosti:

  1. Predstavnički dom Parlamenta FBiH zadužuje federalno ministarstvo za pitanje boraca i invalida odbambeno-poslobodilačkog rata da u roku od 45 dana završi i objavi kompletan registar učesnika rata u skladu sa važećim propisima.

 

  1. Predstavnički dom Parlamenta FBiH zahtijeva od resornog ministarstva da hitno dostavi Vladi FBiH na usvajanje Nacrt zakona o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih porodica, te da isti Vlada FBIH uputi u parlamentarnu proceduru najkasije u roku od 30 dana.

 

  1. Predstavnički dom Parlamenta FBiH zahtijeva od Vlade da u roku od 15 dana donese uredbu o pravima demobiliziranih boraca koja bi se počela primjenjivati od 1. 7 2018. godine, a kojom bi bili obuhvaćeni demobilizirani borci stariji od 57 godina koji nisu ostvarili nikakva primanja po drugim osnovama.

 

  1. Okončati proceduru provedbe odluke Ustavnog suda FBiH, vezano za izmjene Zakona o federalnim ministarstvima i drugim organima uprave sa ciljem definiranja nadležnosti po pitanju evidencija iz oblasti vojne obaveze.

Kako javlja naš izvještač iz Parlamenta FBiH ovaj dokument nije usvojen jednoglasno, a Zukan Helez (SDP) rekao je novinarima da nije podržao predložene zaključke.

Današnja sjednica odgovor je poslanika na proteste koje su prije mjesec dana organizirali bivši borci ispred zgrade Parlamenta FBiH. Oni su tada zatražili vanrednu sjednicu Predstavničkog doma. Traže od parlamentaraca objavljivanje jedinstvenog registra boraca, ukidanje finansiranja mnogobrojnih boračkih udruženja iz budžeta i borački dodatak.

Inicijalni materijal za raspravu bit će informacija resornog federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

“Budući da je ta informacija već jednom bila u Parlamentu, u međuvremenu je dopunjena novim detaljima o aktivnostima Ministarstva vezanim za boračku populaciju”, rekao je predsjedavajući Doma Edin Mušić.

Potvrdio je da će sjednici prisustvovati i govoriti, ako budu željeli, predstavnici boraca.

Pretpostavlja se da će i danas, dok poslanici budu raspravljali o boračkoj problematici, doći do okupljanja bivših boraca ispred parlamenta. Oni će tako, kako su najavili, pokušati izvršiti dodatni pritisak na poslanike kako bi što prije i na zadovoljavajući način riješili problem boračke populacije.

(BHRT)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*