Potpisan sporazum o saradnji u Živinicama

U općini Živinice, uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, danas je potpisan Sporazum o saradnji koji označava formalizaciju dosadašnjih aktivnosti i suradnje na uključivanju marginaliziranih grupa u društveni život na području općine Živinice.

Potpisivanju su prisustvovali predstavnici institucija općine Živinice i Tuzlanskog kantona.

-Nažalost, blizu polovine stanovništva Bosne i Hercegovine živi na ili ispod granice siromaštva – mnogi od ovih ljudi također se suočavaju sa socijalnim isključenjem i žive na marginama društva. Neke zajednice, poput romskih, ili raseljenih osoba i izbjeglica, također se suočavaju s posebnim izazovima prilikom ostvarivanja mnogih prava, što ih stavlja u ekstremno ugroženu poziciju – rekao je Mark Hanbury, službenik za ljudska prava tokom uvodnog govora.

Stoga, naglasio je, Misija OSCE-a u BiH nastavlja raditi s vladom i partnerima civilnog društva u daljem promoviranju socijalno-ekonomskog uključivanja manjinskih i marginaliziranih zajednica širom BiH.

Zajednički cilj svih potpisnika Sporazuma jeste da se poboljšaju životi svih građana, a zajedničko shvatanje je da se sve ovo može najbolje postići efikasnom saradnjom.

Ova inicijativa i Sporazum će omogućiti koordinirani pristup prilikom identificiranja i rješavanja pitanja koja imaju negativan uticaj na najugroženije kategorije stanovništva.

Misija OSCE-a u BiH podstiče stvaranje otvorenog društva u Bosni i Hercegovini, i institucionalnu borbu protiv svih vidova diskriminacije.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*