O slučaju Đukić: Sud BiH nema zakonske mehanizme, niti mogućnost za intervenisanje u rad pravosudnih organa drugih država

Javnosti je poznato da je Viši sud u Beogradu u više navrata odgađao početak postupak, na kojem je trebalo biti razmatrano preuzimanje izvršenja 20.godišnje zatvorske kazne na koju je Novak Đukić osuđen zbog zločina počinjenog na tuzlanskoj Kapiji. Nepojavljivanje Đukića pred Sudom se pravda medicinskom dokumentacijom. Kontaktirali smo Sud BiH, kako bismo saznali da li se od Srbije i dalje traži procesuiranje Đukića, s obzirom na sporazum Srbije i BiH iz 2010. godine, prema kojem je moguće preuzimanje pravomoćnih presuda. Iz Suda BiH smo dobili sljedeći odgovor:

“Sud Bosne i Hercegovine je Republici Srbiji dana 19.10.2015. godine uputio zamolnicu za preuzimanje izvršenja kazne zatvora, a na osnovu  Ugovora između Srbije i Crne Gore i Bosne i Hercegovine o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima i Ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije o izmjenama i dopunama Ugovora između Srbije i Crne Gore i Bosne i Hercegovine o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima. Nakon toga, Sud Bosne i Hercegovine  je od strane pravosudnih tijela Republike Srbije obaviješten da je pokrenut postupak priznanja odluke Suda BiH u svrhu izvršenja krivične sankcije izrečene osuđenom Novaku Đukiću. Također, obavještavamo Vas da je od Suda BiH u postupku priznanja strane sudske odluke u više navrata tražena dokumentacija iz predmeta X-KR-07/394, koju je Sud na zahtjev pravosuđa Srbije i dostavio. Međutim, Sud BiH nema zakonske mehanizme, niti mogućnost za intervenisanje u rad pravosudnih organa drugih države. Na kraju napominjemo da je za osuđenim Novakom Đukićem raspisana je međunarodna potjernica broj IKS-208/14 od 29.10.2014. godine”, saopćili su za RTV7  iz Suda BiH.

Novak Đukić je pred Sudom BiH proglašen krivim da je, kao komandant taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske, 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu, nakon čega je došlo do masakra na Kapiji kada je ubijena 71 osoba.  U februaru 2014. zločinac je pušten iz zatvora nakon što je Ustavni sud BiH – zbog pogrešne primjene zakona – ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora. Od tada Viši sud u Beogradu odgađa početak postupka oko izvršenja kazne.

(RTV7)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*