Uspješnim učenicama iz Tuzle treba 12.000 KM za odlazak na prestižno takmičenje u Barcelonu

Na regionalnom takmičenju World Scholar's Cup koje je održano u aprilu ove godine u Sarajevu Lamija, Ana Marija i Amela su u konkurenciji od 82 ekipe osvojile šesto mjesto te se okitile s dva pehara i 29 medalja, čime su se plasirale u globalnu rundu koja će u julu biti održana u Barceloni.

Problem predstavlja činjenica da troškovi iznose blizu 12.000 maraka.

World Scholar's Cup je prestižno svjetsko takmičenje koje obuhvata 40 zemalja svijeta i ujedinjuje mlade učenike koji se nadmeću u općem znanju iz nekoliko kategorija koje obuhvataju aktuelnosti u svijetu današnjice.

“Takmičenje uključuje sve moguće aspekte općeg znanja iz oblasti književnosti, nauke o memoriji, historije o diplomatiji, psihologije, filozofije, umjetnosti, crnog tržišta i međuljudskih odnosa. Kada se to sve iskombinira od učenika se traži kritičko mišljenje i razmišljanje. U biti, ovdje nemate pogrešan odgovor, ali se traži onaj najbolji. Mi smo imale tri debate, test općeg znanja timski i individualno, kao i pisanje eseja na zadanu temu”, kaže nam Amela Jahić, inače učenica trećeg razreda spomenute srednje škole.

Tuzlanske učenice za takmičenje u Sarajevu pripremale su se mjesec dana, a podršku su imale i u nastavnom osoblju Gimnazije Ismet Mujezinović.

Ana Marija Kovačević, koja pohađa četvrti razred tuzlanske gimnazije kaže nam da u okviru ovog takmičenja učenici koji se takmiče ne obrađuju teme po nastavnom planu i programu, već je riječ o naprednijem poznavanju određene oblasti.

“Najviše smo se pripremale za debatu, jer se u tome vidi kako djelujemo individualno, ali i kakva nam je grupna dinamika. Od 80 timova bila sam izabrana među najboljih osam na debatu koja se radi u amfiteatru kada su svi prisutni. Ovo takmičenje očekuje da budeš dobar govornik, diplomata, ali i da imaš sposobnost adaptiranja i usvajanja novih gradiva…”, ističe Ana Marija Kovačević.

Ove učenice sada se pripremaju za odlazak na globalnu rundu World Scholar's Cupa koja će biti održana krajem jula u Barceloni.

“Trenutno učimo i jedna drugoj objašnjavamo određene segmente u koje se toliko ne razumije neka od nas. Sada faktički jedna drugoj dopunjavamo znanje. Najvažniji segment su nam debate te izvlačimo određene teme o kojima razgovaramo, ali i usavršavamo određena već stečena znanja te usvajamo nove informacije”, ističe Lamija Ahmetović koja završava prvi razred tuzlanske Gimnazije Ismet Mujezinović.

U njihovom naumu da briljiraju na spomenutom takmičenju trenutno ih sputava činjenica da im za odlazak u Barcelonu treba skoro 12.000 KM. Taj novac koji je namijenjen za kotizaciju takmičenja, prijevoz i smještaj u hotelu još uvijek nemaju.

Svi oni koji su u prilici da pomognu ovim izuzetno pametnim tinejdžerkama to mogu učiniti uplatom na žiro-račun u NLB banci 1321002019829359 na ime Amela Jahić.

“Nama je velika čast da učestvujemo na jednom ovakvom takmičenju. Ukoliko uspijemo otići dat ćemo sve od sebe da napravimo što bolji rezultat”, ističe Amela Jahić.

One obećavaju da će učiniti sve kako bi se u Barceloni plasirale i u narednu rundu, a odlazak u finale ovog takmičenja tuzlanskim učenicama otvara mogućnost i dobijanja stipendije za studiranje na prestižnom Univerzitetu Yale.

(RTV7/Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*