Nakon izlaska iz EU, UK uspostavlja samostalne privredne odnose sa BiH

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Interparlamentarnoj uniji (IPU), predsjedavajući Nenad Lalić te njegovi zamjenici Predrag Kožul i Salko Sokolović, razgovarali su danas sa delegacijom koja u IPU predstavlja Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske (UK).
Naglašavajući da Bosna i Hercegovina na pravi način prepoznaje podršku i djelovanje Velike Britanije sa ciljem da BiH napreduje i usvaja evropske standarde, članovi Delegacije PSBiH danas su se još jednom zahvalili za svesrdnu britansku pomoć u saniranju katastrofalnih šteta nakon poplava 2014. godine.

Također, izražena je i zahvalnost za agendu koju je Velika Britanija zajedno sa Njemačkom inicirala sa ciljem pospješenja privrednih tokova u BiH, nakon čega su, kako je rečeno, u značajnoj mjeri oživjele privredne aktivnosti sa ciljem ispunjavanja uvjeta neophodnih za približavanje BiH Evropskoj uniji.

Gosti, koji će u BiH službeno boraviti pet dana, naročito su se interesirali za aktuelni trenutak bosanskohercegovačke privrede i za oblasti u kojima bi dvije prijateljske zemlje mogle intenzivnije sarađivati.

Kako je na sastanku istaknuo šef britanske delegacije Nigel Evans, Ujedinjeno kraljevstvo će, nakon što definitivno izađe iz Evropske unije, pristupiti uspostavi samostalnih privrednih odnosa sa brojnim zemljama pa i sa Bosnom i Hercegovinom te je potrebno prenijeti poruku britanskim privrednicima o oblastima u kojima bi saradnja mogla biti znatno intenzivnija nego do sada. Danas su kao potencijalno atraktivne posebno istaknute oblasti poljoprivrede, lakih metala i teške industrije, zatim drvna industrija, kao i energetika.

Kada je posrijedi oblast turizma, Lalić, Kožul i Sokolović istaknuli su da treba raditi na drugačijem viznom režimu kao preduvjetu za značajniju saradnju u sferi turizma, bez obrira na to što je, kako su gosti danas naglasili, BiH među onima za koja britanski turisti imaju vrlo veliki interes.

Članovi britanske delegacije u IPU interesirali su su i za rad Parlamentarne skupštine BiH, kako u plenarnoj fazi tako i u sferi rada skupštinskih komisija, a ovom prilikom pozvali su na uspostavu mnogo intenzivnijih bilateralnih veza između parlamenata UK i BiH kao i na saradnju parlamentarnih radnih tijela.

Tokom višednevne posjete, delegacija koja Ujedinjeno Kraljevstvo predstavlja u IPU, susrest će se i sa  nizom zvaničnika kako na državnom tako i na svim drugim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz PSBiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*