Od danas bezvizni režim između BiH i Kine

Danas je na snagu stupio bezvizni režim između Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine. Mogućnost putovanja bez vize u periodu od 90 dana trebalo bi, prvenstveno, da otvori turističke kanale između dvije države i doprinese povećanju broja kineskih  turista u BiH.

Sporazum o ukidanju viza za nosioce običnih pasoša između BiH i Kine potpisan je u novembru prošle godine, u okviru Samita premijera zemalja centralne i istočne Evrope sa premijerom NR Kine u Budimpešti, a kasnije je verifikovan u domaćim institucijama vlasti.

“Sporazum o bezviznom režimu između Bosne i Hercegovine i Kine sigurno će dovesti do značajnog povećanja broja kineskih turista koji dolaze u BiH. Zbog toga ćemo i zatražiti da direktna avio-linija na relaciji Peking-Prag-Beograd bude nastavljena i do Sarajeva što će stvoriti pretpostavke za dalji razvoj turizma”, izjavio je ranije predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Da ove nade nisu isprazne svjedoče zvanični podaci, kako o pozicioniranju bh. turizma u svijetu, tako i o broju Kineza koji godišnje, radi odmora, odlaze u inostranstvo.

“Imamo jedan poseban sektor gdje smo u Svjetskoj turističkoj zajednici rangirani vrlo visoko – to je sektor turizma. On ima strahovite perspektive, ne samo zato što imamo nešto posebno da ponudimo, već zato što se, uopšte, bilježi rast turizma u svijetu. Recimo, iz Kine godišnje na odmor van zemlje odlazi 100 miliona ljudi”, navodi predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić.

Broj kineskih turista u svijetu višestruko veći nego prethodnih godina
Broj turista između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, u oba pravca, povećan je sa 500.000 u 2011., na milion i 250.000 u 2016. godini.

Efekte ovog povećanja osjetila je i BiH.

Tokom 2016. godine zabilježen je dolazak oko 17.000, a u 2017. godini više od 30.000 kineskih turista. Ukidanjem viza očekuje se da će ovaj broj nastaviti ubrzano da se povećava i da će već u ovoj godini dostići 50.000 turista.

“U posljednjih 5 godina dolazak kineskih turista u BiH se upetostručio”, ističe ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.
Ukidanje viznog režima između BiH i Kine dio je inicijative “Pojas i put” koju je pokrenuo kineski predsjednik Si Đinping (Xi Jinping), a koja je povezala više od 65 država.

Suština ove inicijative je zajednička saradnja kroz razmjenu ljudi, dobara, ideja i, posebno, povećanja investicija, zbog kojih bi, osim turističkih, moglo biti i više poslovnih putovanja na relaciji BiH-Kina.

To će omogućiti Sporazum o poljoprivrednoj saradnji koji je Kina potpisala sa više država, među kojima je i Bosna i Hercegovina.

“Kina će godišnje uvoziti robu u vrijednosti od hiljadu milijardi dolara – u narednih pet godina – pet hiljada milijardi. Posebno je zainteresovana za hranu organskog porijekla”, podsjeća ministar Mirko Šarović.

“Valter brani Sarajevo” – veliki turistički adut koji je povezao BiH i Srbiju
Da su Kinezi zainteresovani za obilazak Zapadnog Balkana, a naročito zemalja za koje im nije potrebna viza, svjedoči primjer susjedne Srbije. U 2016. godini tu državu posjetilo je oko 20.000 kineskih turista, a već naredne godine, kada je ukinut vizni režim sa Kinom, broj turista je povećan na 45.000.

Srbijanski glavni adut je slava glumca Velimira Bate Živojinovića u Kini zbog uloge u filmu “Valter brani Sarajevo”, a bosanskohercehgovački – lokacije na kojima se ovaj film snimao.

Upravo zbog toga, turistički radnici BiH i Srbije prošle godine su se udružili u zajedničkom projektu i organizovanju turističke ture “Putevima Valtera” koja je predstavljena i u Šangaju.

“Starije generacije Kineza više znaju staru Jugoslaviju, više znaju o filmu “Valter brani Sarajevo” i o Bati Živojinoviću. Da bi oni došli, treba da imate lijepe i privlačne reklame i dobru organizaciju”, poručuje studentkinja Juan Geng.
Da kineski turisti u BiH imaju šta da posjete i da mogu računati na domaću gostoljubivost, smatra i Min Lin Vu, prvi Kinez koji se 1999. godine doselio u Banjaluku, gdje drži trgovačku radnju.

“Sarajevo, Tuzla, Zenica – to ja sve znam… Dugo godina sam ovdje, sve znam, sve je lijepo, komšije su dobre, svi su dobri”, priča Vu.

Kinezi u inostranstvu godišnje potroše 300 milijardi dolara
O značaju dolaska kineskih turista dovoljno govore i podaci Saveza svjetskih turističkih gradova. Navode da u inostranstvo najviše putuju mlađe generacije Kineza, rođenih 70-tih i 80-tih godina prošlog vijeka.

Većina je visokoobrazovana i u bračnom statusu. Zanimljivo je da su 58,5 % turista žene, a jedan od njihovih glavnih motiva za putovanje je kupovina.

Čak 60 % novca Kinezi u inostranstvu potroše na luksuzne proizvode. Godišnje, to je više od 300 milijardi dolara.

“Svakako da država mora izgraditi mehanizme da zna odvojiti ono što je dobro za Bosnu i Hercegovinu od onog što nije dobro. Mislim da su svi oni koji imaju dobre namjere, dobrodošli u BiH. Mi moramo graditi infrastrukturu – nemamo dobrih puteva, nemamo hotelskih kapaciteta, nemamo definisanih strateških planova za razvoj turizma, a očekujemo da nam turisti dođu. Oni koji dođu, uglavnom su zadovoljni – međutim, od onog kako ih dočekamo, kako ih tretiramo, od običnog građanina do nivoa države, tako će se osjećati ovdje”, ističe Ahmet Egrlić iz VTK BiH.

Ukidanje viznog režima između BiH i NR Kine trebalo bi da omogući i potpisivanje bilateralnog sporazuma na osnovu kojeg bi postojeća avio-linija sa sadašnje rute Peking-Prag-Beograd, bila proširena i na Sarajevo. Povratna avio-karta za ekonomsku klasu trenutno, u prosjeku, košta oko 1.500 BAM.

(BHRT/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*