Košarkaški savez BiH će dozvoliti nošenje turbana i hidžaba igračima i igračicama

Svjetska košarkaška federacija (FIBA) donijela je odluku na osnovu koje je igračima i igračicama dozvoljeno da nose vjerska obilježja na glavama, poput turbana i hidžaba, a ovo pravilo po automatizmu moglo bi biti primijenjeno na utakmicama i u dvoranama Bosne i Hercegovine.

“FIBA je svjetska krovna košarkaška asocijacija po čijim aktima i pravilima radi i Košarkaški savez BiH. Često usaglašavamo stručne i administrativne obaveze sa FIBA. Doslovce, svaki akt KS BiH usklađen je sa FIBA. Svaka odluka koju donese FIBA obavezujuća je za sve njene nacionalne članice. Shodno tome, nema razloga da ne primjenjujemo i pravilo na osnovu kojeg je igračima i igračicama dozvoljeno da nose vjerska obilježja na glavama, poput turbana i hidžaba“, istakao je za Anadolu Agency (AA) Elmedin Konaković, predsjednik Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine (KS BiH), te dodao:

“KS BiH poštuje i druge zakone i slobode naroda koji ovdje žive. Koliko znam, na našim utakmicama nikada nikome nisu uskraćivana nikakva prava. Lično, nisam za sputavanje bilo čijih emocija i sloboda bilo gdje, tako i na košarkaškim terenima, naravno, ukoliko ona ne ugrožavaju osjećanja drugih. Nošenje hidžaba nikoga ne vrijeđa, niti treba vrijeđati. To je vjerska sloboda, koju onaj ko želi može da praktikuje“.

FIBA je donijela odluku da se pravilo primjenjuje u naredne dvije godine, kao privremeno rješenje. U obrazloženju su istakli da „hidžab i tubran nisu predmeti koji mogu povrijediti druge igrače“. Iz FIBA su poručili i kako će odluku o nošenju hidžaba i turbana na košarkaškim terenima produžiti pokaže li se dobrom u prethodne dvije godine.

Mara Lakić, nekadašnji kapiten Ženskog košarkaškog kluba Jedinstvo iz Tuzle sa kojim je 1989. godine osvojila titulu prvaka Evrope, danas direktor i trener ekipe, kaže da „svako ima pravo da radi što je za njega najbolje“.

“Odluka FIBA se treba i mora poštovati, iako smatram da to nije za sportski teren. Ipak, ukoliko neko od igračica hoće da izražava vjersko uvjerenje na terenu, kao trener to ću poštovati“, kazala je za Anadolu Agency Lakić, bivša reprezentativka ex SFR Jugoslavije sa kojom je na Olimpijskim igrama 1988. godine u Seulu osvojila zlatnu medalju, ali i kao kapiten nacionalnog tima BiH bila pobjednica na Mediteranskim igrama 1993.

Njena nekada klupska saigračica i svojevremeno najbolja košarkašica svijeta Razija Mujanović mišljenja je „sport treba razdvojiti od vjere“.

„Sport je sport, vjera je vjera. Vjera se nosi u duši. Najbitnije je da znaš ko si i šta si. Međutim, na terenu trebamo biti svi isti“, smatra Mujanović.

Prije nekoliko mjeseci, inicijativu za donošenje odluke o dozvoljavanju nošenja turbana i hidžaba igračima i igračicama u FIBA je podnijela profesionalna košarkašica Irma Kaljo, Bosanka koja živi i igra u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

“Svjedokinja sam da se kroz sport mogu prevazići mnoge barijere koje FIBA želi sačuvati u ovom slučaju. Ako ja ne smijem nositi hidžab, kako to drugi košarkaši mogu nositi tetovaže sa vjerskim motivima? Postoje mnogi talentovani igrači širom svijeta kojima je nepravedno uskraćeno pravo da

igraju u bilo kojem FIBA takmičenju. Uzmite za primjer moju prijateljicu Bilqis Abdul-Qaadir, prvu košarkašicu u povijesti NCAA lige koja nosi hidžab. Ona je izvanredna igračica, ali ne može igrati u inozemstvu zbog tog pravila”, pisala je Kaljo FIBA-i, što je na koncu rezultiralo i donošenjem odluke na osnovu koje će muslimani košarkaši i košarkašice ubuduće moći nositi turbane i hidžabe na utakmicama u cijelom svijetu.

(Anadolija)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*