Suverenitet BiH i na zemlji i na nebu

Bosna i Hercegovina od 1. oktobra ove godine preuzima kontrolu nad svojim nebom.

Prvi put u historiji postojanja, naša zemlja preuzima kontrolu nad nebom čime će i konačno zagospodariti i ostvariti puni suverenitet i na zemlji i na nebu nad svojom teritorijem.

Zbog toga što nismo kontrolirali bh. nebo godišnje smo do sada gubili oko 15 miliona eura, koji su se odlijevali u budžete naših susjeda, umjesto da smo i na taj način punili budžet BiH.

No, i to smo konačno uspjeli zaustaviti i vratiti bosanskohercegovačko nebo tamo gdje i pripada – Bosni i Hercegovini.

Uz snažnu podršku Eurocontrol-a, Evropske agencije za sigurnost zračne plovidbe, bh. stručnjaci će od sada nadzirati prelete preko BiH, a konkretna pomoć ogledala se u realizaciji BHATM Projekta koji je podrazumijevao izgradnju i rekonstrukciju neophodnih objekata, nabavku, instalaciju i testiranje opreme, školovanje kadra te formiranje Agencije za pružanje usluga zračne plovidne – BHANSA.

Velika podrška Eurocontrol-a omogućila je lakšu tranziciju prema novoj poziciji u kojoj će Bosna i Hercegovina preuzeti potpunu nadležnost nad pružanjem usluga u zračnoj plovidbi u svom zračnom prostoru.

Čelnici Eurocontrol-a izrazili su zadovoljstvo dosadašnjim uspješnim pripremama u koje spadaju početak FIS usluga, operacija za donji dio zračnog prostora i stvaranje komiteta za zračni prostor BiH, kao i pripremama za potpisivanje ATS sporazuma između Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, odnosno operativnih usluga u zračnom prometu.

Ovo je vrlo kompleksan projekat koji otvara novo poglavlje za našu zemlju. Ovaj projekat donosi finansijsku dobrobit za Bosnu i Hercegovinu, kao i za bh. civilnu avijaciju.

Na najbolji način je pokazao da postoje energija, volja i sposobnost da se stvari mogu pokrenuti s mrtve tačke i da se projekti bitni za Bosnu i Hercegovinu realiziraju u cijelosti.

Ključnu ulogu u procedurama koje su prethodile preuzimanje bosanskohercegovačkog neba je imalo Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

„Na ovaj način ćemo osigurati ulazak u novo vrijeme u kojem Bosna i Hercegovina preuzima pružanje kompletnih usluga u svom vazdušnom prostoru“, rekao je Damir Hadžić, ministar komunikacija i prometa BiH.

Takođe, Hadžić je naglasio da treba nastaviti predano raditi na sljedećim koracima dogovorenim u okviru Tranzicionog plana usaglašenog između institucija Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Sam početak Tranzicionog plana planiran je za 1. oktobar.

Nakon toga slijedi postepena tranzicija do punog kapaciteta uz podršku SMATSA (vazduhoplovna akademija) instruktora i zatim pružanje putnih usluga BH ATCOS (Agencija za civilno vazduhoplovstvo) te povratak na uobičajene operacije koje su predviđene za 1. decembar 2014. godine.

(MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.