Diplomate Južne i Sjeverne Koreje dogovorile razgovore o vojsci i Crvenom krstu

Diplomatski predstavnici Sjeverne i Južne Koreje dogovorili su se da tokom ovog mjeseca obave razgovore o vojnim pitanjima i Crvenom krstu, radi smanjivanja napetosti i objedinjavanja porodica koje su razdvojene u toku Korejskog rata, 50-ih godina prošlog vijeka.

Vojni razgovori su planirani za 16. jun u pograničnom selu Panmundžomu, a razgovori o Crvenom krstu će se održati 22. juna u odmaralištu na Dijamantskoj planini.

Oni su se, takođe, dogovorili da se viši zvaničnici sastanu u Panmundžomu, kako bi uspostavili kancelariju za vezu u sjevernokorejskom gradu Kaesongu, te da razgovaraju o formiranju zajedničkih timova u nekim sportovima, na Azijskim igrama u avgustu.

Kancelarija za vezu će biti otvorena u industrijskoj zoni Kaesonga, kojom su dvije Koreje zajednički upravljale do 2016. godine, kada se Južna Koreja povuka zbog severnokorejske nuklearne probe. Razgovori sportskih funkcionera će se održati u Panmundžomu 18. juna, saopštili su iz južnokorejskog Ministarstva za ujedinjenje.

Predsednik Južne Koreje Mun Džae In (Moon Jae-in) rekao je da je napredak međukorejskog pomirenja ključni dio međunarodnih napora za rješavanje nuklearne krize, jer se Sjeverna Koreja neće odreći nuklearnog oružja dok ne bude osjećala da joj je bezbjednost zagarantovana.

Iz Južne Koreje su rekli da je uspostavljanje povjerenja sa Sjevernom Korejom važno, posebno uoči planiranog sastanka sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una (Kim Jong-un) sa predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Donaldom Trampom (Donald Trump).

Današnji sastanak diplomatskih predstavnika uslijedio je nakon sastanka državnog sekretara SAD Majka Pompea (Mike Pompeo) i visokog severnokorejskog izaslanika Kim Jong Čola (Kim Yong-chol), na kojem su razgovarali o predstojećem samitu SAD i Sjeverne Koreje.

Planirani samit Trampa i Kima zakazan je za 12. jun.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*