Pala presuda, Karkin traži: ‘Pustite Turkovića, a njegovom sinu obezbijedite novac za život!’

Ponovljeno suđenje u predmetu Zijad Turković i drugi, nakon ukidanja ranije presude, počet će 2. oktobra, kada bi trebala biti pročitana izmijenjena/precizirana optužnica i date uvodne riječi strana u postupku.

Odlučeno je to danas na statusnoj konferenciji održanoj pred vijećem Apelacionog odjeljenja Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine.

Kako je Agenciji FENA kazao branitelj prvookrivljenog, advokat Fahrija Karkin, Sud je naložio zastupnici optužbe u ovom predmetu, tužiteljici Tužiteljstva BiH Dijani Kajmaković da precizira optužnicu i dostavi je svim stranama u postupku.

Pojasnio je da se radi o potpuno novom postupku, te iskazao zadovoljstvo činjenicom da je Sud “imao sluha” te uvažio prijedlog odbrane da se postupak vodi onako kako to traži Zakon o krivičnom postupku, uključujući i mogućnost predlaganja novih dokaza.

Inače, odbrana je insistirala na ponovnom/neposrednom izvođenju dokaza, odnosno saslušanju svih ranije ispitanih svjedoka optužbe, kao i novih svjedoka odbrane, te njihovom sučeljavanju, dok Tužiteljstvo zastupa stanovište da bi radi ekonomičnosti postupka bilo bolje pristupiti reprodukciji ranije izvedenih dokaza (iskaza svjedoka).

Među ostalim, Karkin je zatražio da se njegov branjenik Zijad Turković pusti iz pritvora, te da se Turkovićevom maloljetnom sinu osigura “potrošačka korpa”, odnosno određena vrsta primanja iz novčanih sredstava koja su blokirana tokom prethodnog postupka, uz obrazloženje da se radi o djetetu, čija je majka bez posla i koje je tek

krenulo u školu, te pozivajući se na odredbe konvencije o pravima djeteta.

U vezi s tim, branitelju prvookrivljenog dat je rok za izradu odgovarajućih podnesaka koje je dužan proslijediti Sudu, a na statusnoj konferenciji je utvrđena i dinamika vođenja postupka u ovom slučaju te zakazano više ročišta.

(FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*