Parlamentarna komisija za reviziju završila saslušanja predstavnika revidiranih institucija

Komisija Federalnog parlamenta za reviziju završila je danas u Sarajevu saslušanja predstavnika institucija iz grupe od 25 subjekata čije je finansijsko poslovanje u 2013. ocjenjivao Federalni ured za reviziju.

Svrha ovog posla Komisije je da na osnovu saslušanja koja je u protekla četiri dana vršila u prisustvu članova Ureda za reviziju, sačini njen izvještaj i predstavi ga Federalnom parlamentu.

Na Parlamentu je da se potom očituje na osnovu nalaza.

Što se tiče revidiranih 25 institucija, samo tri su dobile pozitivnu ocjenu federalnih revizora pa stoga nisu ni saslušavane. To su federalna ministarstva obrazovanja i nauke, potom poduzetništva i obrta te Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe.

Samo je jedno ministarstvo, iz resora poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, dobilo negativnu ocjenu, a svi ostali subjekti iz ove grupe ‘mišljenje s rezervom’.

Federalna ministarstva nisu jedini revidirani subjekti već i druge institucije poput Direkcije robnih rezervi, Porezne uprave, Federalne uprave policije i Federalne uprave Civilne zaštite.

Saslušanja pred parlamentarnom komisijom odvijala su se tako što su federalni revizori predočili osnovne zamjerke zbog kojih su institucijama dali negativno ili uvjetno mišljenje za finansijsko ponašanje u prošloj godini, potom su institucije obrazlagale kako i zašto je došlo do propusta.

Neke su navodile da postoje objektivne okolnosti, poput neusaglašenih propisa, zbog čega ni naredno poslovanje ne može imati mnogo bolje pokazatelje ne promijeni li se to stanje. Većina revidiranih je ipak prihvatala zapažanja revizora i navodila da reviziju shvataju kao suport do njihovog najkorektnijeg poslovanja a u prilog tome, čine sve što mogu na otklanjanju grešaka. Neke institucije su izvijestile da je dio nepravilnosti već otklonjen, što su uvažili i revizori.

Osnovna primjedba federalne revizije je kršenje Zakona o javnim nabavkama.

Revizori naglašavaju i da su se revidirani više nego prije potrudili da otklone nedostatke uočene u prijašnjim revizijama.Tako je bilo više ministarstava a i drugih institucija, kao što je Federalni zavod za statistiku, za koje su revizori kazali da umalo nisu dobili pozitivnu ocjenu.

Međutim, “fakat je fakat”, dodala je jedna od članica revizorskog tima, želeći da naglasi da revizori baziraju ocjene na osnovu brojčanih pokazatelja u zatečenom stanju.

Najviše primjedbi imalo je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, prvenstveno zbog nepravilnosti u vezi s dodjelom poticaja za razvoj poljoprivrede, kako su naveli revizori.

Proces saslušanja predstavnika ovog ministarstva je stoga najduže i trajao a članovi parlamentarne komisije su rekli da će ubuduće planirati više vremena za saslušanje subjekata s mnogo primjedbi.

Predstavnici jedinog negativno ocijenjenog ministarstva su, pak, tokom saslušanja ustvrdili da su poslovali korektno i da Ministarstvo nije zaslužilo takvu ocjenu.

Cijeli proces saslušanja pratili su novinari.

Na njihovo pitanje ima li ovaj posao parlamentarne komisije svrhe s obzirom na to da izvještaji federalnih revizora, s evidentiranim nepravilnostima u finansijskom poslovanju institucija, po automatizmu idu tužilaštvu a u praksi nema mnogo adekvatnog odgovora, neki članovi Komisije kažu da efekta ipak ima u već u tome što novinari prenesu javnosti nalaze revizije.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*