Završen sastanak o Izbornom zakonu: I dalje bez pomaka, nastavak sutra

U zgradi Delegacije EU okončan je sastanak eksperata Venecijanske komisije i lidera političkih stranaka iz FBiH o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, s fokusom na popunu doma naroda FBiH, pišu Vijesti.ba.
Sastanku sa stručnjacima Venecijanske komisije prisustvovali su predsjednici SBB-a Fahrudin Radončić, SDA Bakir Izetbegović, HDZ-a BiH Dragan Čović, DF-a Željko Komšić i SDP-a BiH Nermin Nikšić, te predstavnici Delegacije EU u BiH i američka ambasadorica Maureen Cormack.

U delegaciji HDZ-a BiH bila je i Borjana Krišto, koja je ponovila da se odluka Ustavnog suda mora ispoštovati.

“Ništa novo. Razgovarali smo o nečemu o čemu smo do sada razgovarali. To su bili prijedlozi rješenja koje su stranke do sada nudile uz neke konsultacije sa članovima Venecijanske komisije, te Evropske komisije i Američke ambasade. Zapravo ništa posebno”, kazala je Krišto nakon sastanka.

Ona je najavila da će razgovori biti nastavljeni sutra.

“Svi su se trudili da pomognu. Svi na svoj način vide implementiranje presude Ustavnog suda BiH. Mi se zalažemo za proporcionalnu zastupljenost i legitiman izbor kada je u pitanju i Dom naroda FBiH i Predsjedništvo BiH. Naravno, svi drugi na svaki način negiraju odluku, jer vide BiH, pa i Dom naroda i sve drugo, sa drugačijim nadležnostima, ovlaštenjima i slično”, istakla je Krišto.

Prema njenim riječima, odluka Ustavnog suda BiH je jasna, iako se, kako kaže, pokušalo špekulisati.

“Odluka je jasna. To je stvar Parlamenta BiH i izmjena Izbornog zakona BiH”, poručila je Krišto.

Lider SBB-a Fahrudin Radončić je rekao  da stavovi nisu približeni.

– Ne bih rekao da smo napravili neki pomak, iako kod svih nas postoji  trud da nađemo neko rješenje. Sutra nastavljamo ponovo u 9.15, nadam se da ćemo biti uspješniji, rekao je Radončić.

Na pitanje ko je problem, Raončić je odgovorio: Ne bih da konkretiziram, previše su ozbiljne stvari da bi nekoga dijagnosticirali kao problem

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić rekao je da se ne mođe reći ništa posebno novo.

“Ista meta isto odstojanje, svi zagovaramo iste principe. Što se tiče SDP-a, mi smo spremni da razgovaramo  na temu da rješenja koja su o Zakonu o izbornim jedinicama i broju mandate koje su SDP i DF ponudili bude privremeno rješenje za ove izbore dok se na državnom nivou ne usaglasi zakon”, rekao je.

Dodao je da mu je drago što su čuli principe Venecijanske komsije koji kažu da državni zakon ne može ići kontra entitetskog ustava i da su odredbe entitetskog ustava u skladu sa međunarodnim standardima.

“Ja bih rekao, da ako tražimo ko je problem da smo svi problem jer niko ne odstupa sa svojih pozicija. Ako moram dati prognozu za sutra  rekao bi da neće biti pomaka ali možda se stvarno nešto spektakularno preko noći dogodi”, kazao je Nikšić.

Sastanak je održan u sjedištu Delegacije Evropske unije u BiH čiji su predstavnici, kao i ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država BiH Maureen Cormack, također prisustvali razgovorima.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*