David Barth i Scott Miller: Uvjerili smo se u nesposobnost vlasti u BiH

Gosti-bloggeri direktor misije Američke agencije za međunarodni razvoj u Bosni i Hercegovini David Barth i vojni ataše SAD-a pukovnik Scott Miller su danas na svom bloggu objavili da su se lično uvjerili u nesposobnost vlasti u Bosni i Hercegovini, na svim nivoima, da odgovore na potrebe građana.

Istakli su da su tragične poplave porodicama oduzele dvije najpotrebnije stvari, a to su sigurnost sopstvenog doma i produktivno zaposlenje.

– Ali, političari u BiH su se pokazali nesposobnim ili nespremnim da prate napore međunarodne zajednice, makar i sa pola intenziteta, odlučujući da se ponašaju po svom standardnom običaju favoritizma, interesa stranke, tajnih dogovora i prebacivanja krivice na drugog – navodi se u bloggu.

Podsjetili su da je na donatorskoj konferenciji održanoj u julu, međunarodna zajednica osigurala više od 800 miliona eura u cilju pomoći poplavljenim područjima te da je više od 100 miliona eura od tih sredstava već potrošeno na humanitarnu pomoć koju je međunarodna zajednica uputila neposredno nakon poplava ili na projekte obnove i oporavka od poplava.

– Međutim, međunarodne institucije su vlastima BiH obezbijedile više od pola milijarde eura za pomoć i oporavak od poplava. Malo je šta od tog novca stiglo do ugroženih građana ili opština. Četiri je mjeseca prošlo od prvih poplava, a bh. političari niti imaju kakav plan, niti čak ozbiljnu ideju koju bi mogli ponuditi za oporavak – objasnili su.

Barth i Miller su dodali da žrtve poplava skoro ništa nisu dobile osim praznih obećanja i izgovora od svojih lidera te da su mjesto toga, ti isti lideri brzo iskoristili međunarodnu pomoć da napune vreće kojima pokrivaju postojeće rupe u budžetu koje su nastale kao rezultat njihove politike, a vrlo malo sredstava je otišlo za pomoć poplavljenim.

– A sada traže preostala sredstva? Svaki učenik iz poplavljenih područja moći će se ovaj mjesec vratiti u školu, jer su se Evropska unija i Ujedinjene nacije potrudile da brzo saniraju štete u školama – napisali su.

Istakli su da će se hiljade preduzeća i poljoprivrednika moći vratiti produktivnom radu jer su se USAID, Vlada Švedske, Vlada Norveške i druge organizacije potrudile da pomognu ponovnom pokretanju biznisa. Također su dodali da je osnovna infrastruktura, poput mostova, vodovoda i puteva brzo popravljena zahvaljujući zajedničkim naporima međunarodne zajednice.

Pohvalili su Oružane snage BiH, osoblje Civilne zaštite, volontere koji su se hrabro i neumorno u prvim danima nakon poplava angažovale dodajući da OS BiH i dalje provode aktivnosti, te sada rade na projektima deminiranja, čišćenja puteva i na obnovi infrastrukture.

Također su naglasili da su Ministarstvo finansija i Centralna banka brzo reagovali da bi oslobodili fondove USAID-a sa ciljem implementiranja njihovih najhitnijih projekata.

Također su istakli da su se u poplavljenim područjima rafting klubovi, lokalne grupe, dijaspora i određeni opštinski lideri angažovali kako bi jedni drugima pomogli bez obzira na njihovu etničku, vjersku ili političku pripadnost.

Ali, nažalost, navodi se u bloggu, ova nastojanja ignorisali su političari koji su izgradili lične imperije ponavljajući priče o tome kako razlike među etničkim grupama ne dopuštaju zajedničko funkcionisanje, priče o prošlim neprijateljstvima i viktimizaciji.

– Građani ove zemlje to prepoznaju kao političke taktike korištene u prošlosti da bi manipulisali, zavadili i kontrolisali ljude. Građani znaju da njihovi političari koriste zastrašivanje i nesigurnost kako bi izbjegli transparentnost i odgovornost. To teško da može biti recept za prosperitetnu i uspješnu budućnost na koju djeca BiH imaju pravo – poručili su.

Također su naglasili da građani znaju istinu i moraju biti spremni zahtijevati više.

Istakli su da su oktobarski izbori prilika da građani iskažu svoje stavove i odaberu budućnost kakvu žele dodajući da su poplave otkrile nebrojene primjere onog najboljeg u reakcijama običnih ljudi u BiH i najgoreg u reakcijama političarima.

– Građani BiH zaslužuju bolje i za sebe, i za svoju djecu i unuke. Jedini način da se to desi jeste kroz zahtijevanje odgovornosti – i traženje da se tog standarda pridržavaju pobjednici na sljedećim izborima – navodi se u bloggu Davida Bartha i Scotta Millera, saopćeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*