BiH je opredijeljena uložiti napore na smanjenju rizika od malog oružja

Koordinacioni sastanak na inicijativu Francuske i Njemačke o temi borbe protiv nedozvoljene trgovine vatrenim oružjem na zapadnom Balkanu, kojem između ostalog sudjeluje ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, održava se danas u Sarajevu.
Mektić je informirao prisutne u svom govoru da je Bosna i Hercegovina pristupila sistemskom rješavanju pitanja kontrole malog i lakog oružja usvajanjem i implementacijom nekoliko dokumenata Strategije za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja i pripadajućih akcionih planova.

Dodao je da Bosna i Hercegovina već duži niz godina ima Koordinacioni odbor za kontrolu malog i lakog oružja koji ima zadatak planirati, koordinirati, usmjeravati i nadzirati aktivnosti na implementaciji tih dokumenata.

“Imajući u vidu da prisustvo nelegalnog malog i lakog oružja pogoduje organizovanom kriminalu, terorizmu i kao takvo predstavlja ključni sigurnosni rizik koji usporava ekonomski i razvojni put, Bosna i Hercegovina je opredijeljena da i u narednom periodu uloži dodatne napore na smanjenju rizika od malog oružja i lakog naoružanja u svim aspektima sigurnosti. U proteklom periodu smo u cilju poboljšanja borbe protiv nezakonitog trgovanja vatrenim oružjem, posebnu pažnju usmjerili na pitanje sprečavanje nelegalnog posjeda oružja i njegovog krijumčarenje iz BiH ka državama Evropske unije”, kazao je Mektić.

Naveo je da je ilegalna trgovina oružjem, kao jedan od najizraženijih oblika kriminala, u posljednje vrijeme poprimila šire oblike i ima direktni uticaj na pogoršanje sigurnosne situacije kako u regiji tako i u zemljama Evropske unije.

S obzirom da je Bosna i Hercegovina, pored ostalog, apostrofirana kao jedan od izvora ilegalne nabavke i trgovine oružjem, nakon održanog Ministarskog foruma za pitanja pravde i unutrašnjih poslova za Evropsku uniju i zapadni Balkan u Tirani 2012. godine, poduze su aktivnosti na području sprečavanja proizvodnje i otkrivanja oružja, posebno putem graničnih kontrola i pojačane policijske saradnje, poručio je ministar sigurnosti BiH.

“Usvojili smo nekoliko značajnih strateških dokumenata koji utvrđuju politiku BiH i razrađuju konkretne aktivnosti u cilju borbe protiv svih vidova organizovanog kriminala. Prije svega tu želim istaknuti Strategiju za borbu protiv terorizma, organizovanog kriminala, korupcije i zloupotrebe droga. Prema dokumentu ‘Procjena prijetnji od organizovanog kriminala u BiH’, koji je usvojilo Vijeće ministara BiH, evidentno je da je na području BiH intenzivirana nelegalna nabavka i prodaja naoružanja, koje koriste lica koja se dovode u vezu s organizovanim kriminalom prvenstveno u cilju krijumčarenja, ali i kao sredstvo za izvršenje drugih krivičnih djela na području BiH. Intenzivirana nelegalna nabavka i prodaja naoružanja je prouzročena većom potražnjom na ‘crnom tržištu’ u zemljama EU”, potcrtao je Mektić.

Taj problem prisutan je i u zemljama regije pa i šire, konstatirao je Mektić i naveo da da je nezaobilazna potreba permanentne saradnje svih agencija za provedbu zakona i kada je u pitanju Balkan, organizovanje istovremeno obavještajno-policijskih akcija oduzimanja i uništavanja postojećih arsenala oružja kojeg u prekomjernim količinama ima manje-više svaka država u Regiji.

“Prihvatanjem Zajedničke izjave u februaru 2018. godine, vezane za Mapu puta sa ciljem kontrole malog i lakog naoružanja u Jugoistočnoj Evropi, Bosna i Hercegovina je pokazala svoju punu opredjeljenost za borbu protiv ilegalne trgovine oružjem. Usvajanjem Mape puta, na Londonskom samitu planiranom za 9. i 10. juli otvorit će se mogućnosti implementacije velikog broja projekata u ovoj oblasti, a Bosna i Hercegovina će sačiniti Akcioni plan koji će biti pripremljen do kraja ove godine”, objasnio je.

Za izradu Akcionog plana, rekao je, neophodna je dobra priprema, koja nije moguća bez iskazivanja potreba policijskih i drugih agencija u Bosni i Hercegovini, pa s tim u vezi pozvao sve predstavnike agencija iz Bosne i Hercegovine da aktivno učestvuju u današnjem sastanku i iznesu potrebe za koje smatraju da bi pomogle u borbi protiv ilegalne trgovine oružjem.

“Implementacija Mape puta, zahtijevat će i određena finansijska sredstva, pa očekujemo pomoć Evropske unije kada je u pitanju podrška određenim projektima iz Akcionog plana. Također, želim da istaknem da će i Bosna i Hercegovina budžetskim sredstvima učiniti dodatne napore vezane za punu implementaciju aktivnosti, bitnih za sigurnost Bosne i Hercegovine, cijelog regiona i Evropske unije”, zaključio je.

Osim Mektića, obratit će se i direktor Odjeljenja za kontrolu konvencionalnog oružja pri Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke Marcus Bleinroth kao i veleposlanik u oblasti transnacionalnih kriminalnih prijetnji i borbe protiv nedozvoljene trgovine malokalibarskim i lakim oružjem u Ministarstvu za Evropu i vanjske poslove Francuske Jean-Claude Brunet.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*