Načelnici općina trebaju što prije sačiniti tripartitne ugovore za korištenje sredstava fonda

Direktor Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH Jasmin Jaganjac poslao je načelnicima općina pismo kojim ih poziva da odmah, ili u najkraćem roku, sačine tripartitne ugovore o namjenskom korištenju sredstava Federalnog fonda koja su općinama doznačena 15. septembra 2014. godine, a na osnovu Odluke Upravnog odbora Federalnog fonda od 4. septembra 2014. godine.

Tripartitne ugovore, kaže se u pismu, treba sačiniti između Fonda, općina i krajnjih korisnika, te ih proslijediti Fondu radi pregleda i prihvatanja prije potpisivanja.

Direktor Jaganjac napominje da je u prethodnom dopisu (obavijesti) naglašeno da doznačena sredstva načelnici ne mogu staviti na raspolaganje krajnjim korisnicima prije potpisivanja tripartitnog ugovora, a što je u skladu sa Odlukom Upravnog odbora Fonda i Zakonom o osnivanju Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH.

“Očekujem da istom dinamikom pristupite i realizaciji Odluke Upravnog odbora Fonda u vezi s pomoći u saniranju šteta koje su pretrpjeli privredni subjekti na područjima zahvaćenim prirodnom nesrećom, kao i Odluke za pomoć u izgradnji stambenih objekata za potrebe porodica čiji su stambeni objekti uništeni usljed prirodne nesreće” – kaže se u pismu direktora Federalnog fonda načelnicima općina.

Pismo direktora je načelnicima općina upućeno po zahtjevu Upravnog odbora Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH, koji je na trećoj sjednici, održanoj u Mostaru 16. septembra 2014., izrazio zabrinutost zbog sporosti općina u provođenju propisanih procedura po kojima sredstva pomoći trebaju biti doznačena krajnjim korisnicima – građanima koji su pretrpjeli štete u katarstofalnim poplavama, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.