Mladen Anđelić optužen da je uvozom mesa oštetio BiH za 1,3 miliona KM

Mladen Anđelić (1974.) i poduzeće “Špar Merc” d.o.o. Kiseljak, terete se da su u više navrata prilaganjem lažnih faktura, umanjivali iznos carinskih dažbina prilikom uvoza mesa te na taj način oštetili budžet i sve građane BiH.

Optuženi se terete sa su u najmanje 20 navrata, tijekom 2007. I 2008. godine, vršili uvoze većih količina mesa i mesnih prerađevina u BiH, te prilikom uvoza prilagali lažne fakture dobavljača iz Kraljevine Holandije i na taj način višestruko umanjivali carinsku osnovu te vršili utaju carinskih davanja u iznosima u rasponu od 7.000 KM pa do 136.000 KM, po pojedinom uvozu, a u najvećem broju slučajeva u iznosima od oko 70.000 KM.

Tokom istrage prikupljeni su dokazi da su optuženi na taj način, tijekom 20 procesa uvoza, počinili carinsku utaju u ukupnom iznosu od 1.381.029, 64 KM, za koji iznos je oštećen budžet i svi građani BiH.

Optuženi se terete sa su počinili produženo kazneno djelo carinske prevare iz članka 216. KZ BiH. Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem oko 20 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*