Američke diplomate vraćene iz Kine zbog misterioznih simptoma

Američki State Department saopštio je da je iz Kine više diplomata vraćeno u SAD da im se obave ljekarski pregledi zbog misterioznih zdravstvenih simptoma sličnih onima koje su prijavile diplomate na Kubi.

Portparolka State Departmenta Heather Neuert rekla je sinoć da je ljekarski tim poslat u Guangzhou u Kini kada se prošlog mjeseca jedan američki diplomata razbolio, što je ponovo izazvalo strahovanje da je neki rival SAD-a razvio tip akustičnog aparata ili aparata sa nepoznatim mikrotalasima.

Nakon procesa selekcije State Department je vratio u SAD jedan broj ljudi na detaljnija ispitivanja i kompletnu procjenu njihovih simptoma, rekla je Neuert i dodala da je bezbjednost američkog osoblja apsolutni prioritet.

Ona je rekla da će ljekari pokušati da ustanove da li ti simptomi imaju sličnosti sa simptomima američkih diplomata na Kubi. Prošle godine 24 američkih diplomata i članova njihovih porodica na Kubi bili su žrtve misterioznih “napada” koji su izazvali povrede nalik povredama mozga.

Kanadske diplomate i njihovi bližnji na Kubi takođe su prijavili čudnu bolest.

SAD su od tad formirale radnu grupu zaduženu da rasvjetli ta misteriozna oboljenja koja su pogodila diplomate dvije zemlje, rekao je u utorak državni sekretar SAD Mike Pompeo.

On tada nije pominjao Kinu i mogući namjerni misteriozni napad u toj zemlji. Pompeo je međutim upozorio da američke diplomate treba da prijave ljekarskom osoblju u svojim misijama ukoliko primjete nove simptome koji bi mogli da budu povezani sa nedefinisanim zvučnim pojavama.

Među prijavljenim simptomima su vrtoglavica, glavobolja, razni zvuci, umor, kognitivni i vizuelni problemi, problemi s ušima i očima i nesanica, naveo je State Department.

(Beta/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*