Mirna šetnja „Ženski karavan mira“ u Sarajevu

Centralni miting pod nazivom “Ženski karavan mira” u kojem učestvuje oko 150 aktivistkinja i aktivista iz 12 bh. gradova održan je danas u Sarajevu.

– Ovom akcijom želimo da poručimo da žene Bosne i Hercegovine nisu zadovoljne situacijom, da žele mir, ne žele podjele i tražimo da se memoriziraju ljudski gubici, stradanje žena u ratu u BiH – kazala je u izjavi za Agenciju Fena koordinatorica akcije Radmila Žigić, iz Fondacije “Lara” iz Bijeljine.

Postoji podatak, koji je, kako je naglasila, poprilično zanemaren, da je u BiH tokom rata od 1992. do 1995. godine ubijeno oko 10.000 žena, a sve su stradale kao civilne žrtve rata.

– Također, žene koje su ubijene, zatvarane, silovane, one čije je sudbine rat trajno izmijenio, zaslužuju da njihovo stradanje bude prepoznato i uključeno u zajedničko sjećanje na stradanja u ratu u BiH – istakla je Žigić.

Učesnice mitinga, predstavnice 12 gradova, iz Bihaća, Bosanske Gradiške, Banje Luke, Bosanskog Grahova, Zenice, Bratunca, Modriče, Sarajeva, Mostara, Tuzle krenule su od Ekonomskog fakulteta u Sarajevu u mirnu šetnju s transparentima i kišobranima koji simboliziraju „zaštitu od kiše problema koje imaju“.

Mirna kolona se zaustavila ispred Sarajevo City Centra nakon čega su dvije predstavnice predale zahtjev na protokol Parlamentarne skupštine BiH za obilježavanje “Dana sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH”.

Naglašeno je da je ovo put da žene aktivno učestvuju u izgradnji mira u kojem bi se jasno prepoznala i ženska strana rata, herojstvo u preživljavanju ratnih nesreća, zločini nad ženama i njihova stradanja.

Iniciraju i traže povećanje brige i kontinuiteta u kulturi sjećanja na živote i stradanje žena.

“Ženski karavan mira” organiziran je u okviru projekta “Mir sa ženskim licem – osnaživanje žena za suočavanje s prošlošću” koji u partnerstvu realizuju Organizacija žena “Lara” iz Bijeljine i Udruženje “HO Horizonti” iz Tuzle, a koji je finansijski podržan od švedske fondacije KvinnatillKvinna.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*