Policija je imala ogroman teret prvog udara rata u BiH

Uvažavajući istorijski značaj 20. septembra 1991.godine,datuma kada je MUP na osnovu Odluke Predsjedništva Socijalističke republike BiH izdao Naredbu o mobilizaciji cjelokupnog rezervnog sastava milicije, Udruženje pripadnika policije 1991-1995 „4. april“ Tuzla, upriličilo je danas press konferenciju.

Članovi Udruženja „4.april“ Tuzla, sudionici ove bitne odluke, još jedanom su podsjetili na značajnu ulogu pripadnika policije u odbrani i istoriji Tuzle i Bosne i Hercegovine. Kako se približavao početak agresije na BiH, postajalo je sve agresivnije narušavanje javnog reda. Naime, tadašnja JNA i druge paravojne formacije koristile su prostor naše zemlje, odnosno tuzlanske regije, te remetile javni red i mir. To je građanima Tuzle ulijevalo strah, nesigurnost i zabrinutost.

Predsjednik Udruženja pripadnika policije 1991-1995 „4. april“ Tuzla Miralem Malkić je gostujući u našem Jutarnjem programu „Jutro u 7“ kazao da se pokazalo kako je odluka tadašnjeg vrha države bila jedna od istorijskih za BiH. Izrastajući u određene sastave pod rukovodstvom aktivnog sastava tadašnje policije formirat će se važne oružane formacije, koje će zajedno sa Teritorijalnom odbranom, a kasnije Oružanim snagama BiH, uzeti aktivno učešće u odbrani Bosne i Hercegovine, podsjetio je Malkić.

Bivši načelnik Centra službe bezbjednosti Tuzla Hazim Rančić smatra da je policija tada preuzela ogroman teret prvog udara rata u BiH, zajedno sa ostalim patriotima, koji su odlučili braniti svoju zemlju. Treba pomenuti da je 100 policajaca dalo svoje živote za odbranu zemlje.

Danas se malo govori o značaju i ulozi pripadnika policije, u prvim danima odbrane našeg grada i domovine, kada su rezervne stanice milicije i manevarske jedinice, bile jedina organizovana snaga koja je stala u odbranu Tuzle i odbranila je, poručeno je sa press konferencije.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*