????????????????????????????????????

Fondacija tuzlanske zjaednice: Ugrađeni UV filteri za prečiščavanje vode u još 16 škola

Fondacija tuzlanske zajednice nastavila je sa provedbom aktivnosti usmjerenih na poboljšanje kvaliteta vode u udaljenim područnim školama Tuzlanskog kantona koje se vodom snadbijevaju sa lokalnih izvora i bunara i koje nisu pod kontroliranim sistemom vodosnadbijevanja.

U aprilu i maju mjesecu ove godine u 16 školskih objekata koji nisu imale regulisano vodosnadbijevanje i ispravnu vodu ugrađeni su tkv. UV filteri koji obezbjeđuju mikrobiološku ispravnost vode. U ovim objektima nastavu pohađa oko 1000 učenika, te se projektom nastojalo preventivno djelovati kako bi se sprječile potencijalne zaraze ali i kako bi se djeci obezbijedio siguran pristup osnovnoj ljudskoj potrebi.

Ovime je u poslednje dvije godine, Fondacija u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja i nauke TK, obezbijedila sistem za filtraciju vode u ukupno 62 školska objekta.

˝Na području Tuzlanskog kantona 120 školskih objekata se snabdjeva vodom sa lokalnih izvora i bunara, što ne znači da je voda u svim ovim objektima neispravna, ali  ti objekti nisu  pod centralnim sistemom kontrole vode i izloženi su riziku˝-ističe Ismet Sokoljanin, program menadžer u Fondaciji tuzlanske zajednice

U projekat je uključen i Zavod javnog zdravstva koji vrši kontrolu ispravnosti vode u školama. Upravo iz tih razloga u Fondaciji tuzlanske zajednice zajedno su izgradili bazu podataka o stanju vode u svim školama koja će biti od koristi u narednom periodu kako bi se ovaj problem stavio u potpunosti pod kontrolu.

Postavljanjem UV filtera problem nije trajno riješen. Izuzetno je važna uloga i odgovornost menadžmenta škola u održavanju ovih sistema kao i nadležnih inspekcijskih organa.

˝Filterski sistemi da bi trajno funkcionisali moraju se redovno održavati kao i stanje izvorišta i bunara. Mi ćemo nastojati da škole opskrbimo odgovarajućim filterskim sistemima ali škole moraju posvetiti više pažnje održavanju ovih sistema ali stanju izvorišta i bunara, naročito za vrijeme proljetnih pljuskova i poplava˝-dodao je Sokoljanin.
Projekat je realizovan uz finansijsku podršku CS Mott Fondacije u okviru programa ˝Global Challenges Local Solutions˝ koji provodi Akademija za  razvoj Filantropije u Poljskoj.

(FTZ/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*