IPC čestitao 21. septembar – Međunarodni dan mira

Međunarodni centar za mir (IPC) danas je povodom 21. septembra, Međunarodnog dana mira uputio čestitku svim graditeljima mira i pojedincima i organizacijama koje omogućavaju održivi razvoj i budućnost svijeta.

Ocjenuje se da je mir nazamisliv bez slobode, te da zato njegovoj izgradnji svako može dati doprinos ukoliko je slobodan i posvećen i slobodi drugih.

– Mir ne pripada samo odabranima niti je darovan samo izuzetnima, mir je nedjeljiv i univerzalna je njegova vrijednost. Međunarodni dan mira je Dan u kojem svi na Zemlji treba da razmislimo o vrijednostima i značenju mira za svakog pojedinca, porodicu i zajednicu – saopćeno je iz IPC-a.

Naglašava se da je Međunarodni dan mira dan za zaustavljanje ratnih dejstava i zločina protiv čovječnosti, uništenja prirode i njenih darova za život, te dan za zaustavljanje konflikata i mržnje drugog i drugačijeg. To je ujedno i dan za dijalog i razmjenu ideja.

– Međunarodni dan mira slavimo kao što su OUN i predložile – kao praznik slobodnog i odlučnog suočavanja s problemima savremenog svijeta u kojem se vode ratovi, poništavaju zajednice ljudi i ugrožava opstanak čovječanstva. Slaviti mir znači slaviti život i bogastvo različitosti. To je dan za sve generacije i sve društvene slojeve, dan u kojem je najveća nagrada za istinske tvorce mira to što se otvaramo jedni prema drugima jer smo u sebi pronašli mir – zaključuje se u saopćenju kojeg potpisuje predsjednik IPC-a Ibrahim Spahić.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*