Foto: Shuttestock

Vanredna akcija dobrovoljnoga darivanja krvi u Tuzli

Crveni križ kao organizacija od posebnog društvenog interesa, između ostalog, radi na promociji dobrovoljnog davalaštva krvi i organizaciji akcija uzimanja krvi na terenu. Posebna društvena privilegija odnosi se na dodjelu priznanja svim višestrukim davaocima krvi.

Kao prepoznatljiva organizacija, Crveni križ Federacije BiH je ustanovio, da se 22.juni svake godine, obilježava kao Dan DDK u FBiH. S obzirom da je ljeto period kada je većina ljudi na odmoru, znatno je smanjen i broj dobrovoljnih davalaca krvi u tom periodu. Nažalost, upravo u toku ljeta izrazito su povećane potrebe za krvlju, u prvom redu zbog znatno češćih saobraćajnih nesreća. Iz tog razloga glavna aktivnost na obilježavanju ovog datuma biti će organizovanje vanredne akcije dobrovoljnog darivanja krvi.

Akcija je planirana u petak 22.06.2018. godine na Poliklinici za transfuziologiju UKC-a Tuzla u periodu od 08.00 do 13.00 sati.

Volonteri i uposlenici Crvenog križa pokušat će lično obavjestiti što veći broj potencijalnih DDK a na sam dan akcije dijelit će letke na Trgu slobode i pozivati naše sugrađane da se odazovu akciji. Kombi Crvenog križa bit će dostupan za prijevoz naših sugrađana, dobrovoljnih davalaca krvi, do Poliklinike za transfuziologiju u periodu od 09:00 do 12:00h.

Iznimno je važno potaknuti sve zdrave punoljetne osobe da darivanje krvi mora da se vodi po načelima dobrovoljnosti, besplatnosti, solidarnosti i anonimnosti jer se takav način prikupljanja krvi smatra najsigurnijim zbog zdravlja primatelja, a ujedno omogućuje  dostupnost krvi i krvnih sastojaka svima kojima je krv neophodna u  liječenju.

Osim ove akcije, Crveni križ grada Tuzla će dodjeliti priznanja višestrukim DDK kao i firmama i uduženjima koji redovno organizuju akcije DDK. Za sekciju DDK u rudnicima Dubrave podržat ćemo organizaciju izleta za davaoce, dok će DDK koji su darovali krv – žene preko 37puta a muškarci preko 50 puta imati priliku da se druže sa višestrukim DDK iz cijele Federacije na Federalnim susretima DDK 14.jula 2018.godine.

Kako bismo smo valjano promovisali značaj darivanja krvi i na neki način odali počast i zahvalnost DDK, pokrenuli smo inicijativu da DDK budu uvršteni na spisak povlaštenih osoba za kupovinu ulaznica na Panonskim jezerima.

Još jednom napominjemo sve poslodavce na Član 53. ZAKONA O RADU FEDERACIJE BiH («Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine», broj 26/16 od 04.04.2016.g.) tačka 4–„Radnik dobrovoljni davalac krvi, za svako darivanje ima pravo na najmanje jedan danplaćenog odsustva“ –te molimo da se poštuju zakonom utvrđene povlastice.

Napominjemo i da učenici i studenti također imaju pravo na opravdano odsustvo sa nastave na dan darivanja krvi.

Ne smijemo zaboraviti da najveća satisfakcija svih DDK treba da bude svjesnost o tome da su nekome zaista spasili život, što se ne može i ne smije mjeriti ni sa čime, ali je korist darivanja krvi i za davaoca velika, jer na taj način mogu da provjere svoje zdravstveno stanje i tek kada utvrde da su zdravi, mogu djelić svoga zdravlja da poklone i nekome drugome, a da pri tome ne naškode svom organizmu.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*