Portugal – Španija u derbiju drugog dana SP-a u Rusiji

Drugog dana Svjetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji na rasporedu su tri utakmice. U grupi A igraju Egipat i Urugvaj, Maroko i Iran se sastaju u grupi B, dok će najzanimljiviji meč odigrati Portugal i Španija. Sve utakmice pratite uživo u programu BHRT-a.

U derbiju prvog kola grupe A, na stadionu u Jekaterinburgu sastaju se Egipat i Urugvaj.

Egipćani su prošli put na Svjetskom prvenstvu nastupili davne 1990. u Italiji, a najtrofejnija afrička selekcija u Rusiju dolazi predvođena superzvijezdom Liverpula Mohamedom Salahom. Egipatski majstor neće pamtiti po dobrom finale Lige prvaka protiv Real Madrida kada je u duelu sa Serhiom Ramosom povrijedio lijevo rame i napustio teren u prvom poluvremenu.

Selektor Egipta Hektor Kuper nada se potpunom oporavku svog najboljeg fudbalera uoči dvoboja sa Urugvajem.

“Salah je dobro, oporavio se… Mogu skoro 100 posto da garantujem da će igrati, ako se ne dogodi nešto nepredviđeno”, saopštio je Kuper na konferenciji za novinare.

“Faraoni” sa novom generacijom žele napraviti iskorak na završnicama svjetskih prvenstava, a osim Salaha, najveći aduti selektora Kupera su igrač Arsenala Elneni i Elmohamadi iz Aston Vile.

Protivnik Egipta u 1. kolu je dvostruki svjetski prvak i favorit grupe A, reprezentacija Urugvaja koju sa klupe i dalje vodi čuveni selektor Oskar Tabarez.

Napad će predvoditi zvijezde Barselone i PSG-a Suarez i Kavani, dok stub odbrane čini duo iz Atletiko Madrida Godin-Himenez.

Meč u Jekaterinburgu počinje u 14:00 sati, a sudiće ga Bjorn Kuipers iz Holandije.

Takmičenje u grupi B Mundijala u Rusiji otvoriće Maroko i Iran koji se od 17 sati sastaju u Sankt Petersburgu.

Ove dvije reprezentacije će imati težak zadatak u grupi u kojoj su apsolutni favoriti aktuelni prvak Evrope Portugal te svjetski prvak iz 2010. Španija.

Ovo je za obje selekcije peti nastup na završnim turnirima svjetskih prvenstava. Marokanci su u drugi krug takmičenja prošli samo jednom, na Mundijalu u Meksiku 1986. godine, a Iran je do sada uvijek ispadao u grupnoj fazi šampionata.

Derbi prve faze 21. Svjetskog prvenstva u Sočiju će igrati reprezentacije Portugala i Španije. Aktuelni prvak Evrope Portugal dolazi u nešto izmijenjenom sastavu u odnosu na onaj koji je podigao evropski trofej prije 2 godine u Francuskoj.

Međutim, ekipa u kojoj igra jedan od najboljih igrača današnjice Kristijano Ronaldo uvijek se nalazi u najužem krugu favorita za naslov prvaka.

Selekcija Španije doživjela je veliki šok kada je uoči samog početka Prvenstva u Rusiji ostala bez selektora. Španski fudbalski savez je uručio otkaz Hulenu Lopetegiju jer je bez njihovog odobrenja potpisao ugovor sa Real Madridom.

Samo dva dana prije duela sa Portugalom u vatru je bačen legendarni Fernando Ijero koji će tokom Mundijala u Rusiji mijenjati potjeranog Lopetegija.

Španija nakon razočaravajućeg nastupa u Brazilu prije četiri godine želi popraviti dojam na turniru u Rusiji, a već prvi izazov protiv Portugala bi mogao pokazati mentalno stanje tima i stvarne mogućnosti Furije na ovom prvenstvu.

Derbi susret Grupe B Portugal – Španija pratite u programu BHRT-a od 20 sati.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*