OHR i EU: Ono što se desilo na Zlatištu je neprihvatljivo

Kao što je OHR mnogo puta isticao, vjerski simboli se ne smiju koristiti kako bi se namjerno inicirala međunacionalna napetost. Štoviše, udruženja i vjerske zajednice trebaju raditi na pomirenju, saopćeno je danas iz Ureda visokog predstavnika u povodu postavljanja spomen-krsta na Zlatištu iznad Sarajeva, prenosi bh. novinska agencija Patria.

– Očekujemo od nadležnih vlasti da u što kraćem roku osiguraju punu provedbu svih relevantnih zakonskih propisa u ovom slučaju kako ne bi došlo do daljeg porasta tenzija. Ono što se desilo na Zlatištu je neprihvatljivo, jer ne ispunjava ni te minimalne uvjete. Organi vlasti Republike Srpske trebaju odmah poduzeti mjere u cilju učuvanja vladavine prava i sigurnog okruženja – navodi se u saopćenju koje potpisuje Eldar Subašić, šef Pres-službe OHR-a.

Reagirali su i iz Evropske komisije u BiH.

– Lideri i politički akteri u BiH trebali bi uvijek podržavati pomirenje i vladavinu prava. Ovaj čin umanjuje pomirenje i vladavinu prava. Mi stoga pozivamo vlasti RS-a da brzo djeluju kako bi se osiguralo poštivanje relevantnih zakona navodi se u izjavi Delegacije Evropske komisije u BiH.

(Patria)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*