Od 140 država, BiH na zavidnom 8. mjestu po gostoprimstvu

Svjetski privredni forum objavio je ovog mjeseca izvještaj o gostoprimstvu prema turistima u 140 zemalja, a BiH je rangirana na osmom mjestu, što je poslije Makedonije koja je na četvrtoj poziciji, najbolji rezultat od zemalja regiona, piše therichest.com, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Od balkanskih država, Bugarska je najgore rangirana i zauzima 132. poziciju, dok je Island najbolje pozicioniran. Najnegostoljubivije zemlje prema ovom izvještaju su Bolivija, Venecuela, Rusija, Iran…

Kako je navedeno, ocjenjivalo se nekoliko aspekata po kojima je izvršeno rangiranje. Od kulture, historije, geografskih atrakcija, do pristupa prema turistima, a što je za BiH već stoljećima karakteristično širom otvorenih ruku dočekuje sve koji je posjete.

Inače, turizam je privredna grana koja bi mogla značajnije utjecati na ekonomiju BiH, ali samo ukoliko se uspostavi sistem koji će to i omogućiti. Dok god “divlji” turistički vodiči objašnjavaju turistima historiju i ne prijavljuju ih TZ-u, pljačkaju ih na svakom koraku počevši od džeparoša, taksista i raznih drugih mešetara, pitanje je dokad će BiH biti jedna od poželjnih destinacija.

(Patria)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*