New York: Deseci hiljada ljudi na ˝Maršu za klimu˝

Deseci hiljada ljudi, među kojima i brojne poznate osobe, izašli su u nedjelju na ulice New Yorka kako bi se pridružili “Maršu za klimu” i uoči sutrašnjeg summita UN-a o klimi skrenuli pozornost na nužnost smanjivanja emisije štetnih plinova, glavne prijetnje klimi i okolišu općenito.

Oko 100.000 ljudi, uključujući i glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona, bivšeg američkog potpredsjednika Al Gorea, brojne senatore te glumca Leonarda DiCaprija kao i strane visoke goste, pridružilo se “Narodnom maršu za klimu”.

Ban Ki-moon, obučen u plavu majicu s natpisom “Spreman sam za akciju za klimu”, prošao je rutu kroz Central Park preko središnjeg dijela Manhattana do Times Squarea zajedno s Jane Goodall, poznatom stručnjakinjom za primate i francuskom ministricom za ekologiju Segolene Royal.

“Ovo je planet ma kojem će živjeti idući naraštaji. Nema “plana B” jer nemamo “planet B”, kazao je Ban.

Organizatori su saopćili da su na skup u New York stigli aktivisti u 550 autobusa, a na hiljade ih je pristiglo javnim prijevozom ili su doputovali privatnim vozilima.

“Danas marširam za svoju djecu, kako bi živjeli u svijetu u kojem neće brinuti da li će slijedeća velika oluja uništiti njihovu cijelu zajednicu”, kazao je Bill Aristovolus iz Bronxa,
prenosi portal croenergo.eu.

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio predstavio je plan kojim bi se do 2050.godine emisija stakleničkih plinova u gradu smanjila za 80 posto.

Glumac Leonardo DiCaprio marširao je uz pripadnike plemena iz Ekvadora koji godinama vode pravnu bitku sa Chevron Corp. zbog zagađenja Amazone.

“Ovo je najvažnije pitanje današnjice. Vrlo sam ponosan što sam ovdje”, kazao je DiCaprio.

“Marš za klimu” održan je u čak 166 zemalja svijeta.

Ovo je najveći skup potpore borbi protiv zagađenja planeta od summita o klimi u Kopenhagenu 2009.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*