Sindikat visokog obrazovanja TK: Pokrenuti proceduru za smjenu kantonalne vlade

Sindikat visokog obrazovanja Tuzlanskog kantona poziva Kantonalnu skupštinu da odmah pokrene proceduru za smjenu tzv. Vlade eksperata Tuzlanskog kantona – saopćeno je danas iz ovog sindikata.

-Vlada sistemski izlazi iz okvira svojih ovlaštenja. Nenamjenski, protivzakonito troše budžetska sredstva i donose akte kršeći propise i procedure, iako je tzv. ekspertskoj Vladi TK-a ostalo još samo 20 dana mandata. Od eksperata zahtijevamo i očekujemo samo jedan potez – neopozivu ostavku – ističu u Sindikatu.

Dodaju da će zbog, kako navode, kršenja zakona, korupcije u radu Vlade i antinarodnog djelovanja, uputiti krivične prijave protiv tzv. eksperata, a Komisiji za borbu protiv korupcije Skupštine Tuzlanskog kantona uputit će zahtjev za pokretanje postupka.

Umjesto bavljenja suštinskim problemima poplavljenih, nezaposlenih i gladnih građana eksperti su se, ocjenjuje Sindikat, zabavili posljednjih mjeseci udomljavanjem podobnih stranačkih kadrova u školama i na Univerzitetu u Tuzli.

– Vlada u kojoj sjedi pet doktora, profesora univerziteta okomila se u misiju uništenja javnog visokog obrazovanja, ubijajući jedini javni univerzitet na kantonu i otvaranjem novih privatnih univerziteta po modelu koji gledamo širom BiH posljednjih godina. Očigledno su stranke tzv. ekspertima obećale nove mandate ili druge pozicije ako završe prljavi posao do izbora – stav je Sindikata visokog obrazovanja TK-a.

U saopćenju piše i da Vlada danonoćno zasjeda u nastojanju da od ponedjeljka uvede nove standarde i normative u visokom obrazovanju, te da će eksperti uvesti svoje standarde s dva prosta i

očita cilja – zaposliti desetke stranačkih kadrova na Univerzitetu u Tuzli i dati osnovu da se otvore novi privatni univerziteti bez elementarnih kriterija.

-Ako Vlada usvoji nove standarde sindikati visokog obrazovanja će pokrenuti inicijativu za obustavu nastave na Univerzitetu u Tuzli. Onima koji mijenjaju svaka dva dana isti konkurs za prijem zaposlenih u osnovnim i srednjim školama sasvim normalno izgleda usvojiti preko vikenda standarde koji će se primjenjivati od ponedjeljka. Zajednica profesora i asistenata okupljena u Sindikatu visokog obrazovanja TK-a srami se svojih petoro kolega i odriče bilo kakve veze s korumpiranim ministrima i premijerom Vlade TK-a koja je zloupotrijebila narodne proteste da zauzme fotelje i obavi prljavi posao za stranke koje stoje iza ove vlade – navodi Sindikat u saopćenju.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*