Film “Sa mamom” bh. kandidat za nominaciju za Oscara

Udruženje  filmskih radnika BiH izabralo je ovogodišnjeg kandidata Bosne i Hercegovine za nagradu Oscar, a to je film “Sa mamom” reditelja Faruka Lončarevića.

Film je svjetsku premijeru imao prošle godine u Takmčarskom programu Sarajevo Film Festivala, nakon čega je prikazan na nekoliko međunarodnih festivala. Distribucija filma bila je organizovana ranije ove godine. Inače, u filmu glume Marija Pikić, Brako Đurić i Mira Furlan, a producenti filma su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo ispred SCCA/Pro.ba.

Članovi komisije, koju je ranije potvrdila Američka akademija, bili su:

Ines Tanović, rediteljica i predsjednica UFRBIH, Elma Tataragić, scenaristica, Zoran Galić, producent; Predrag Solomun, montažer; Saša Hajduković, reditelj; Miralem Zubčević, montažer; Srđan Vuletić, reditelj; Jovan Marjanović, producent i Almir Đikoli, direktor fotografije.

Filmovi koji su razmatrani bili su: “Krivina”, Igora Drljače, “Ja sam iz Krajine, zemlje kestena”, Jasmina Durakovića i “Sa mamom”, Faruka Lončarevića

Mogućnost prijave, prema pravilima Američke akademije, imali su producenti sa bh. dugometražnim filmovima koji su distribuirani u periodu od 1.10.2013. do 1.10.2014. godine u kinima Bosne i Hercegovine najmanje 7 dana za redom, koji imaju DCP ili 35mm kopije filmova i koji su uglavnom na jeziku zemlje ispred koje se kadndidiraju a ne više od 40% na engleskom jeziku.

(Klix.ba)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*