Premijera predstave “Mirišu li jorgovani u Njujorku” u subotu

U Narodnom pozorištu Tuzla u subotu će biti premijerno izvedena predstava “Mirišu li jorgovani u Njujorku?”, prema tekstu Miodraga Žalice u režiji Alena Šimića.

Riječ dramaturga Benjamina Hasića

Da li postoji jasna linija razgraničenja između haosa i reda? Ukoliko ona postoji, gdje se nalazi? Ukoliko ona ne postoji, kako raspoznajemo red od nereda? Pitanja ovakve vrste su mučila Flippera (poznatog delfina), zbog čega je, po svjedočanstvima mnogih, počinio samoubistvo. Tekst Mirišu li Jorgovani u Njujorku je savršen materijal za istraživanje uzajamnog ispreplitanja haosa i reda, logike i ludila, komunikacije i nesporazuma. Tačke u kojima se prelazi iz jednog u drugo stanje su nama bile najbitnije, te smo ih pokušali na iskustven način prenijeti na gledaoca. U radu na tekstu smo pokušavali iskristalizirati ideju da je konvencionalna svakodnevnica zasnovana na arbitrarnim pravilima i fetišizaciji šarenih, blještavih ekrana i da ona kao takva stvara usamljene pojedince u potrazi za nepostojećom srećom. Predstava nas uvodi u stan na neodređenoj lokaciji u Njujorku. Vrijeme je stalo i naši likovi postoje u nekoj hipnagogičkoj slici u kojoj je sve moguće. Oni kroz ovaj komad pokušavaju da sebe afirmišu kao pojedince i da uspostave neku komunikaciju sa svojim najbližima i sa svijetom koji ih okružuju, u tome ih onemogućavaju iracionalne sila koje od njih prave marionete.

U predstavi igraju:

PUPA HAVA – Adnan Omerović
STEFAN – Edis Žilić
ĐURĐIJA – Marija Novaković
NEVENKA – Ivana Perkunić Mešalić
HOZN – Elvis Jahić
GARSIJA – Dalibor Brkić
LETEĆI HOLANĐANIN – Enver Hasić
REŽIJA: Alen Šimić

Dramaturg: Benjamin Hasić
Kostim i Scenografija: Sabina Trnka
Scenski pokret: Ena Kurtalić
Dizajn zvuka: Denis Hadžić
Dizajn plakata: Almir Mazalović
Autor pjesama: Adnan Omerović
Svjetlo: Zijad Sejdinović
Inspicijent: Dragan Krstić
Sufler: Renata Omić

PREMIJERA: subota – 23. juni 2018. godine u 19,30 sati

Prva repriza, ponedjeljak – 25. juni 2018. godine u 19,30 sati

Predstave se izvode u sali Narodnog pozorišta Tuzla, a sve dodatne informacije i rezervacije mogu se dobiti na telefone: 035 251-645, 251-646 i 251-647 u Marketing službi Narodnog pozorišta Tuzla.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*