CIK BiH tvrdi da nije kriv za aferu ‘glasački listići’, traži reakciju Tužilaštva i SIPA-e

Na sjednici CIK BiH raspravlja se o informaciji o štampanju, pakovanju i distribuciji glasačkih listića za glasače u inostranstvu. Stjepan Mikić, predsjednik CIK-a je kazao da je materijal sačinjen na osnovu informacija koje ima CIK te da je informativnog karaktera.

“Jedan kandidat je u SIPA-u dostavio izvjestan broj glasačkih listića. U ovom momentu zbog toga za 54 osobe onemogućeno je glasanje putem pošte. Mi ćemo predložiti SIPA-i da je počinjena povreda Izbornog zakona. Mi smo provjerili sve unutar CIK-a i nije počinjena niti jedna povreda niti propust u proceduri. Šta se dešavalo dalje u BH Pošti ili negdje drugo nije naš posao, već policijskih agencija koje će utvrditi ima li prekršaja i počinioca” – kazao je Mikić.

Branko Petrić, član CIK-a kazao je da se treba obraćati Tužilaštvu, jer su iz SIPA-e kazali da bez naredbe tužioca ne mogu ništa.

“Mnogo je tu nejasnih stvari. Ja sam još davno kazao da su se pojavile čudne stvari i da očito postoji neko ko se trudi da sabotira izbore. Jer se u nizu javljaju neki problemi” – kazao je Petrić.

S druge strane Irena Hadžiabdić, članica CIK-a, kazala je da je neophodno skinuti ljagu sa CIK-a.

“S obzirom da imamo specifičnu situaciju, a svi upiru prstom u CIK, želim od naših službi da dostave podatak o tome koliko imamo prijava o manipulacijama o kojima se žale pojedinci ili gurpe, ali da su zvali na nase info linije, da to nije putem medija” – kazala je ona.

Podsjećamo, u medijima su se već nekoliko puta pojavili slučajevi u kojima ljudi iz dijaspore tvrde kako su na adrese dobili pakete s nekoliko desetina listića, što je dokumentovano fotografijama i video snimkom. Na ovu pojavu reagirala je Koalicija “Prvi mart” koja je posljednjih mjeseci radila na registraciji birača u dijaspori.

Kako je ranije za Patriu rekao koordinator Koalicije “Prvi mart” Almir Salihovic oni traže od CIK-a da se očituje o ovom problemu, jer ovakvi slučajevi dovode izborne rezultate u pitanje.

On je kazao da imaju puno pravo da sumnjaju da se radi o namjernim zloupotrebama i da se pokušava poništiti sve ono što je uradila Koalicija „Prvi mart“, a radili su mjesecima, asistirali na terenu da se registriraju i glasaju.

“Imamo informaciju da je duplo uvećana registracija birača iz dijaspore, koji će glasati putem pošte, što u mnogome može i hoće promijeniti političku strukturu u BiH, posebno u RS-u, jer će konačno povratnici sa zajedničkom listom „Domovina“ imati svoje legitimne predstavnike koji će brinuti o njihovim pravima. Bojim se da to nekome ne odgovara” – dodao je Salihović.

(NAP)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*