FK Sloboda: Hvala našim navijačima na korektnosti, incident su izazvali navijači Željezničara

FK Sloboda Tuzla nakon održane sjednice uprave saopštenjem za javnost je iznijela svoj stav i viđenje nemilih scena koje su se dešavale na utakmici FK Sloboda – FK Željezničar, održanoj u subotu 20.09.2014. godine u Tuzli (1:2).

U saopštenju se kaže:

“Na žalost, utakmica koja je već prilikom žrijeba Premijer lige BiH u nekim krugovima označena kao utakmica visokog rizika ponudila je mnogo stvari koje nemaju nikakve veze sa najpopularnijim sportom na planeti.

Duel starih sportskih rivala je, zahvaljujući navijačima FK Željezničar, donio nemile i ružne scene na stadionu ”Tušanj”. Divljanje navijača FK Željezničar ničim izazvano je bacilo u drugi plan ono zbog čega se igra fudbal i zbog čega navijači dolaze na stadione. Odmah po dolasku navijača FK Željezničar na ”A” tribinu stadiona ”Tušanj” isti su krenuli u provociranje domaće publike a bacanje baklji po službenim licima i navijačima, bacanje sitnih predmeta te kidanje stolica i bacanje istih je dovelo do incidenta kakav ovaj grad ne zaslužuje.

Ne treba samo govoriti o 2012. godini i Premijer ligi, te stvaranju netrpeljivosti dva sportska rivala. Nije tako davno bilo da su navijači FK Željezničar, na proputovanju kroz Tuzlu, ničim izazvani izašli iz autobusa u gradskom naselju ”Sjenjak”, demolirali dio prodajnih prostora i fizički maltretirali obične građane Tuzle. Javnost u BiH mora znati da su to uradili navijači FK Željezničar i da su i tada napravili vanredno stanje u Tuzli.

FK Sloboda je na sve moguće načine u pripremi utakmice radila da do ovih nemilih scena ne dođe. Na vrijeme je urađena koordinacija sa MUP TK Tuzla, povećan broj redara na stadionu, napravljena tampon zona za gostujuće navijače, te ograniziran ulazak navijača FK Željezničar na stadion. Sve što je urađeno na organizaciji utakmice je u skladu sa preporukom Fudbalskog/Nogometnog saveza BiH.

FK Sloboda je također imala i sastanak sa svojim najvatrenijim navijačima u cilju što bolje organizacije utakmice.

Na žalost poraz nas boli, pogotovo na ovakav način i u ovakvim okolnostima. FK Sloboda mora ići naprijed, naći dodatnu snagu i htijenje da se što prije prebrodi ova rezultatska kriza.

Želimo još jednom naglasiti da želimo da stadion ”Tušanj” bude mjesto gdje će svi uživati u najljepšoj sporednoj stvari na planeti. Događaj koji se desio u subotu nikako ne može doprinijeti tome. Tuzla je na utakmicama mlade i ”A” reprezentacije BiH, te tokom proljetnog dijela prvenstva 1. Lige Federacije BiH pokazala da je fudbalski grad, gdje ljudi vole fudbal i sportsko nadmetanje. Niti jedan incident nije zabilježen do ove utakmice.

Nadamo se da će Nogometni/Fudbalski savez BiH detaljno analilizirati sve događaje koji su bili na utakmici i naći pravo rješenje za nastavak afirmacije fudbala u BiH i njegovu popularizaciju a ne dozvoliti pravljenje atmosfere u kojoj nije moguće pratiti sportsko nadmetanje fudbalskih ekipa.

Na kraju se posebno želimo zahvaliti našim vjernim navijačima koji su svo vrijeme dali punu podršku našem klubu u ovoj utakmici, nisu palili i bacali baklje te su svojim ponašanjem doprinijeli da nemile scene koje su bile na stadionu dodatno ne eskaliraju. Također ih pozivamo da istraju u podršci FK

Sloboda, jer FK Sloboda je na prvom mjestu i niko ne može biti ispred.”, navodi se u saopštenju UO FK Sloboda.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*