Lideri iz svih krajeva svijeta Erdoganu čestitali izborni uspjeh

Lideri iz svih krajeva svijeta uputili su čestitke predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu povodom uspjeha na današnjim prijevremenim predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Među prvima koji su Erdoganu čestitali izborni rezultat su predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev i mađarski premijer Viktor Orban, prvi lider zemlje članice Evropske unije koji je uputio čestitku turskom predsjedniku.

Čestitiku Erdoganu je uputio i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović. Neimenovani izvor iz ureda turskog predsjednika za AA je saopćio da je Izetbegović telefonom nazvao kolegu Erdogana i čestitao mu izborni uspjeh.

Premijer Albanije Edi Rama je također čestitao predsjedniku Turske Erdoganu veliki uspjeh na tek završenim izborima, kao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pobjedu na izborima turskom predsjedniku su čestitali i palestinski predsjednik Mahmud Abbas, katarski emir Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani kao, vjerski lideri Armena u Turskoj čestitali Erdoganu izbornu pobjedu, lider turske Partije nacionalnog pokreta (MHP) Devlet Bahceli kao i premijer Turske Binali Yildirim.

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kotzias je također turskom šefu diplomatije Mevlutu Cavusogluu uputio posebnu čestitku povodom izbornog uspjeha AK Partije.

U Turskoj su danas održani prijevremeni predsjednički i parlamentarni izbori. Prema preliminarnim rezultatima nakon prebrojanih 87 posto glasova u vodstvu je Erdogan sa 53,6 posto osvojenih glasova. Narodna alijansa u čijem sastavu je AK Partija i Partija nacionalnog pokreta (MHP) vodi sa 54,8 posto glasova u utrci za novi saziv parlamenta Turske.

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*