Zakon o izbornim jedinicama upućen u Dom naroda FBiH

Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH upućen je danas u proceduru u Dom naroda Federalnog parlamenta, saznaju Vijesti.ba.
Na vanrednoj sjednici Doma naroda federalnog Parlamenta FBiH bi trebao biti razmatran Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBIH.

Prema propisanim procedurama, nakon što Klub Bošnjaka preda zahtjev za sazivanje vanredne sjednice predsjedavajuća Doma Lidija Bradara ima 15 dana roka da sazove sjednicu, a ukoliko to ne učini sjednicu u roku od sedam dana može sazvati dopredsjedavajući Jasenko Tufekčić iz SDA.

Ovaj zakon prošle je sedmice usvojio Zastupnički dom, a na prijelog klubova zastupnika SDA, SBB-a, SDP-a, DF-a i Naše stranke.

Radi se o rješenju koje bi omogućilo implementaciju rezultata oktobarskih parlamentarnih izbora, odnosno zakonu koji tretira odluku Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.

Usvojeni Zakon izazvao je buru negodovanja kod stranaka sa hrvatskim predznakom, zastupnici HDZ-a i HDZ-a 1990 napustili su sjednicu Parlamenta FBIH, a upitno je i njihovo dalje učešće u radu ovog zakonodavnog tijela.

 

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*