Mjere uvođenja dodatnih policijskih snaga na granicama daju rezultate u vezi sa sprečavanjem ilegalnih migracija

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić je nakon današnjeg sastanka Operativnog štaba za migracije kazao da mjere uvođenja dodatnih policijskih snaga na granicama daju rezultate u vezi sa sprečavanjem ilegalnih migracija.
“Do sada je u BiH registrovano 7.128 migranata, od toga je 6.354 iskazalo namjeru za podnošenje azila, a 662 zahtjev za azil. Mi smo 317 osoba primili po osnovu readmisije iz Hrvatske, a 575 osoba smo predali drugim državama po osnovu readmisije. U 7.128 migranata nije uračunat podatak o broju migranta koji su se prijavili.

On je istakao da je u posljednjih sedam dana Granična policija BiH odbila i spriječila ulazak 490 migranata na prostor BiH. Mektić je istakao da je najviše migranta odbijeno na području Zvornika.

Migranti preko Zapadnog Balkana samo žele u EU
“Mi migracije dobijamo iz zemalja EU, najviše iz Bugarske i Grčke. Migranti žele samo preći preko Zapadnog Balkana dalje u EU. Zato bi rješenje trebala tražiti EU, a mi da budemo partner. Ali rješenja nema, osim što se o tome svaki dan raspravlja u Briselu”, poručio je ministar sigurnosti BiH.

Mektić je novinarima saopćio da je jučer dobio obavijest iz Evropske komisije da
oni nemaju namjeru finansirati objekt Agrokomerca na području Velike Kladuše.

“Oni neće finansirati jer smatraju da je taj objekt preblizu granice Evropske unije i da bi na određeni način provocirali migrante da dolaze tu da bi dalje išli ka EU. Kao da oni žele ostati u BiH pa im pravimo nekakve objekte”, kazao je ministar sigurnosti.

“U Srbiji u Šidu postoji centar blizu granice s Hrvatskom, dakle s EU, nekoliko stotina metara, a sada je to kao problem s Bosnom i Hercegovinom”, poručio je Mektić.

On se zapitao da li neko ima namjeru da ih pošalje u dubinu BiH, ne bi li se pokušali stvarati izbjeglički kampovi u BiH.

“Rekao sam. Nema i neće se praviti izbjeglički kampovi u BiH. Mi smo žrtva migrantske krize, trpimo posljedice zato što migranti iz EU žele preći na drugu teritoriju EU. Mi ih možemo humanitarno tretirati i da idu dalje iz BiH u svojoj namjeri. Ne želimo biti dovedeni u situaciju da se prave nekakvi izbjeglički kampovi na teritoriji BiH. Mi to ne možemo podnijeti i nemamo kapaciteta. To bi bilo pogubno za BiH”, rekao je on.

U BiH nema mjesta za ekonomske migrante
Mektić je istakao da će BiH za migrante osigurati bivšu kasarnu Ušivak i objekt Agrokomerca. Od toga, kaže, neće odustati i dozvoliti da drugi objekti budu smještaj za migrante.

“Ne interesuju me ničije pare, pa ni EU, da se u BiH prave izbjeglički kampovi. Pominju se neki milioni i milioni eura, a mi nemamo para ni da pokosimo gdje se nalaze migranti”, dodao je ministar sigurnosti BiH.

Mektić je kazao da će u zgradu Agrokomerca poslati šatore s klimom i grijanjem, koje je ministarstvo dobilo donacijom, a da će biti osigurana i hrana za migrante.

“U BiH mogu biti samo dva centra za migrante”, odlučan je ministar sigurnosti BiH.

On je kazao da je u trenutnoj strukturi migranata u BiH najviše osoba iz Pakistana, koje ne bježe od sigurnosnog stanja, već su to ekonomski migranti.

“Mi ne možemo primati ekonomske migrante”, poručio je Mektić.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*