Njemačka privreda gubi milione jer zaposleni u radno vrijeme gledaju nogomet

Odlučujuća utakmica skupine F između Njemačke i Južne Koreje njemačku bi privredu mogla koštati između 130 i 200 miliona eura jer se utakmica igra za vrijeme regularnog radnog vremena u Njemačkoj, javlja medijska grupa Funke u srijedu.

„Ako samo svaki drugi zaposleni, koji se u tom trenutku nalazi na radnom mjestu, bude gledao utakmicu koja počinje u 16 sati, i ako zaposleni ne budu ostali dulje na poslu kako bi nadoknadili izgubljeni sat, to bi njemačku privredu moglo stajati između 130 i 200 miliona eura“, javlja Funke grupa pozivajući se na istraživanja Instituta njemačkog gospodarstva (IW).

Sličan fenomen je već uočen i na posljednjim velikim nogometnim natjecanjima.

No stručnjaci istodobno ističu i aspekt zajedništva, „team buildinga“ koji se stvara tokom zajedničkog gledanja utakmice, što opet po sebi može polučiti pozitivne efekte na produktivnost, prenosi Hina.

„Ne radi se uvijek samo o novcu nego o teambulidingu. I nema ništa bolje od zajedničkog gledanja utakmice njemačke momčadi“, kaže Christoph Schröder iz IW-a. I dodaje: „ostaje nada da će Njemačka pobijediti“.

(FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*